U Srbiji postoji aktivnih više od 5.000 gradilišta

Milan Petrović avatar

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je položio kamen temeljac za izgradnju „Nova Ritejl park“ u Šidu u Srbiji. Ovaj projekat će rezultirati otvaranjem 250 novih radnih mesta i ulaganjem od 15 miliona evra. Vesić je istakao da je važno da svako mesto u državi postane bolje za život građana, bez obzira na veličinu ili lokaciju. Osim izgradnje puteva i pruga, važno je ulagati i u parkove, biciklističke staze i slično kako bi se poboljšao kvalitet života svih građana.

Projekat „Nova Ritejl park“ u Šidu će zadovoljiti ekološke standarde, uključujući solarnu elektranu i elektropunjače. Ministar je naglasio da je Srbija lider na zapadnom Balkanu po nivou stranih investicija, a da građevinska industrija u zemlji raste. Trenutno je aktivno preko 5.000 gradilišta u Srbiji, što ukazuje na razvoj države. Ministar Vesić je također spomenuo projekt lokalnog investicionog razvoja – LIID, koji je omogućio opštini Šid dobijanje sredstava za projekte kao što su parkovi, biciklističke staze i rekonstrukcija ulica.

Vesić je također najavio ozbiljan rad na projektu obilaznica oko Šida, ističući važnost povezivanja naselja i novih puteva. Obećao je da će tokom svog mandata biti završen projekat obilaznice oko Šida i obezbeđen novac za tu svrhu. Govoreći o brzoj pruzi između Beograda i Šida, Vesić je naveo da je projekat urađen uz podršku Evropske unije i da će se pruga saobraćati vozovi brzinom od 160 kilometara na sat, omogućavajući kraće vreme putovanja između ova dva grada.

Ministar je istakao da je decentralizacija važan cilj, ali da je do sada malo toga urađeno po tom pitanju. Decentralizacija treba da omogući svim mestima u zemlji dobar kvalitet života, dobre puteve, igrališta za decu i zadovoljavanje kulturnih i društvenih potreba.

Na događaju su prisustvovali i predsednik opštine Šid Zoran Semenović. Vesić je naglasio da će nastaviti da podržava ovakve investicije i projekte koji doprinose razvoju države i omogućavaju zapošljavanje građana. Ulaganje u infrastrukturu, like Nova Ritejl park, ne samo da poboljšava kvalitet života građana već i doprinosi razvoju države u celini.

Milan Petrović avatar