Da je neko drugo vreme, ne bi se dugo zadržali u vazduhu

Jovana Radić avatar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pojačane izviđačke aktivnosti u pravcu Srbije imale za cilj sagledavanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije u širem smislu. Nakon vojne vežbe na Pasuljanskim livadama, Vučić je odgovarao na pitanja novinara o izviđačkim aktivnostima u okolini Srbije i o tome da li su bajraktari koji su nadletali teritoriju bili iz Prištine ili Tirane. Prema njegovim rečima, radilo se o prištinskim bajraktarima iz Đakovice koji su bili podignuti 5. i 20. juna i primećeni su dva puta na visini od preko 5.500 metara.

Vučić je istakao da Srbija poštuje prostor pod kontrolom KFOR-a, te da izviđači nisu predstavljali veliki bezbednosni problem za zemlju. Kada su pojedini vojni analitičari govorili da je cilj bio provera protivvazdušne odbrane Srbije, Vučić je rekao da je ciljeva bilo više i da nije želeo detaljnije govoriti o njima, ali da je vojska uspešno sagledala operativne sposobnosti u širem smislu.

On je takođe istakao da su resursi tehničkog naoružanja obnovljeni, te da će država nastaviti da jača svoju vojsku i motiviše mlade da se bave vojničkim pozivom. Vučić je naveo da država poseduje desetine hiljada nekih vrsta naoružanja, poput „zolje“, „ose“ i „strele“. Na komentar generala u penziji Zdravka Ponoša da bezbednost građana Srbije nije ugrožena zbog izviđačkih aktivnosti, Vučić je naglasio da vojska danas ima veći broj resursa nego ranije.

Kada je reč o bespilotnim letelicama, Vučić je rekao da trenutno ima oko 30 takvih letelica, ali da će njihov broj biti povećan. Naglasio je da postoji nedovoljno interesovanje za vojnički poziv, jer je težak i ozbiljan, a posebno je slaba popunjenost vojske u Beogradu i Vojvodini. Međutim, Vučić je izrazio verovanje da će država uspeti da motiviše mlade da se bave vojničkim pozivom, ne samo finansijski, već i rešavanjem ostalih problema.

U zaključku, predsednik Vučić je istakao da je cilj pojačanih izviđačkih aktivnosti bio sagledavanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije u širem smislu, te da će država nastaviti da jača svoje vojne kapacitete i motiviše mlade da se bave vojničkim pozivom.

Jovana Radić avatar