Princip nije sam izveo atentat u Sarajevu! Grupa od sedam momaka ušla u istoriju: Ovo je njihova sudbina (FOTO)

Milan Petrović avatar

Atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914. godine je događaj koji je obeležio početak Prvog svetskog rata. Često se ističe Gavrilo Princip kao izvršilac atentata, ali malo je poznato da je planiranje atentata započelo sa namerom da se ubije guverner Bosne i Hercegovine, Oskar Poćorek. Nedeljko Čabrinović je bio jedan od atentatora koji je bacio bombu na nadvojvodu Ferdinanda, ali je slučajno ranio druge osobe i bio uhvaćen. Gavrilo Princip je iskoristio priliku i pucao u nadvojvodu i njegovu suprugu Sofiju, što je dovelo do njihove smrti.

Muhamed Mehmedbašić je jedini atentator koji je uspeo da pobegne, ali je kasnije bio uhapšen i osuđen u Solunskom procesu. Vaso Čubrilović je osuđen na 16 godina zatvora, ali je kasnije oslobođen i postao profesor istorije. Trifko Grabež je takođe bio osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u atentatu.

Danilo Ilić je bio uhapšen i osuđen na smrtnu kaznu, dok je Cvjetko Popović osuđen na 20 godina zatvora, ali je bio oslobođen nakon sloma Austrougarske. Popović se kasnije pokajao zbog svog učešća u atentatu.

Očigledno je da atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda nije bio delo samo jednog čoveka, već grupe planera i izvršitelja. Njihove sudbine nakon atentata su različite, ali su svi bili deo istorijskog događaja koji je zauvek promenio tok Evrope i sveta. Atentat je pokrenuo niz događaja koji su doveli do Prvog svetskog rata i ostavio dubok trag u istoriji i sećanju ljudi.

Milan Petrović avatar