POSLE DANILA, PRETNjE SMRĆU UPUĆENE I PREDSEDNIKU VUČIĆU! Ponavlja se stari scenario i ponovo se pominje šaht (VIDEO)

Jovana Radić avatar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je meta pretnji smrću od strane simpatizera opozicije, koji je koristio nasilnu retoriku i pominjao reč „šaht“, koja je već bila korišćena pre nekoliko godina u sličnom kontekstu. Naime, tada je Srđan Milivojević pozvao na ubistvo predsednikovog sina i brata.

Incident se desio tokom protesta opozicije, kada je jedan od učesnika uzviknuo pretnju smrću protiv predsednika Vučića, koristeći reč „šaht“. Ova reč je već poznata javnosti jer je pre nekoliko godina Milivojević koristio isti pojam u kontekstu pretnji predsednikovoj porodici.

Vučić je reagovao na ove pretnje i osudio ih kao nedopustive, ističući da je sloboda izražavanja pravo svakog pojedinca, ali da pretnje smrću nisu nikako prihvatljive. On je pozvao nadležne organe da reaguju i istraže ovaj slučaj kako bi se utvrdilo ko stoji iza ovih pretnji.

Ovo nije prvi put da je predsednik Vučić bio meta ovakvih pretnji. U prošlosti je više puta bio izložen verbalnim napadima i pretnjama, ali i fizičkim napadima. Ovakvo ponašanje političkih protivnika predstavlja ozbiljan problem za bezbednost i stabilnost zemlje.

Nasilna retorika u politici nije ništa novo, ali je važno naglasiti da je upotreba pretnji smrću potpuno neprihvatljiva i ne sme biti tolerisana. Svi politički akteri treba da se osude ovakve postupke i da se založe za dijalog i mirno rešavanje političkih sukoba.

Predsednik Vučić je istakao da će se suprotstaviti nasilju i pretnjama, ali da će istovremeno nastaviti da radi na ostvarivanju političkih ciljeva i poboljšanju položaja građana Srbije. On je pozvao sve političke aktere da se uzdrže od nasilja i da se fokusiraju na rešavanje nacionalnih problema u duhu demokratije i građanskog dijaloga.

Očekuje se da će nadležni organi preduzeti odgovarajuće mere kako bi se identifikovali počinioci ovih pretnji i sankcionisali njihovi postupci. Bezbednost predsednika i njegove porodice mora biti apsolutni prioritet, a nasilje i pretnje smrću ne smeju ostati nekažnjene.

Opozicija je osudila pretnje protiv predsednika Vučića i pozvala na mirno političko delovanje. Oni su istakli da se ne slažu sa politikom vlasti, ali da je svako nasilje neprihvatljivo i da treba težiti mirnom rešenju političkih sukoba. Opozicioni lideri su pozvali svoje pristalice na uzdržanost i odgovornost u javnom delovanju.

U međunarodnoj zajednici takođe su osudili pretnje protiv predsednika Vučića i izrazili podršku Srbiji u ostvarivanju demokratskih principa i vladavine prava. Zapadne zemlje su istakle da je važno osigurati političku stabilnost u regionu i da je dijalog ključan za rešavanje sukoba.

Nadležni organi treba hitno da reaguju i istraže ove pretnje, kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja i sačuvala bezbednost predsednika Vučića i njegove porodice. Svi politički akteri treba da se uzdrže od nasilnih postupaka i da se usmere ka konstruktivnom političkom delovanju.

Predsednik Vučić je istakao da će nastaviti da se bori za interese svoje zemlje i da neće dozvoliti da nasilje i pretnje smrću obeshrabre njegove političke ciljeve. On je pozvao sve građane Srbije da se suprotstave nasilju i da se založe za demokratske vrednosti i princip vladavine prava.

Jovana Radić avatar