Otvoren 26. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ (FOTO)

Tamara Nikolić avatar

Zlatna iskra je Međunarodni lutkarski festival koji se održava već 26. put u Kragujevcu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Kragujevca. Ovaj festival je poznat po svojim originalnim, kvalitetnim i svestranim lutkarskim produkcijama koje obogaćuju pozorišni život grada i cele zemlje. Svečano otvaranje festivala obuhvatalo je nastup Gudačkog kvarteta Simile, a direktorka pozorišta, Jelena Stojanović Patrnogić, pozdravila je učesnike i publiku, želeći im lepo provedeno vreme na programima.

Ove godine, Zlatna iskra obuhvata savremene lutkarske trendove sa predstavama koje se obraćaju različitim ciljnim grupama, kao što su žene, deca, učenici osnovnih škola, mladi i odrasli. Festival obuhvata 13 predstava u takmičarskom delu programa, koje prikazuju različite mehanizme animacije. Publika će imati priliku da vidi ne samo klasične predstave vođene lutkama, već i animacije koje se tiču svetla, scenike, sublimacije plesa i animacije lutaka.

Sve produkcije na festivalu su nove, sa premijerama prošle godine, a postigle su izuzetne rezultate u zemljama iz kojih dolaze. Festival je privukao veliki broj gostiju koji su želeli da prisustvuju kako bi videli šta je aktuelno u Evropi, što govori o visokom ocenjivanju festivala od strane stručne javnosti. U takmičarskom delu programa učestvuju predstave pozorišta iz Španije, Nemačke, Italije, Češke, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Francuske i Srbije.

Pored takmičarskog dela programa, festival će obuhvatiti bogat prateći program sa raznim kreativnim radionicama na sceni i dvorištu Pozorišta za decu i mlade u Kragujevcu, Domu omladine, Kući Đure Jakšića i Dramskom studiju “Petar Pan”. Ovaj festival predstavlja sjajnu priliku za ljubitelje lutkarstva da uživaju u raznovrsnim predstavama koje se bave različitim temama i pristupima animaciji.

Učesnici i gosti Zlatne iskre mogu očekivati da budu inspirisani i očarani raznolikom ponudom predstava i radionica, te da se vrate kući sa novim idejama i iskustvima vezanim za lutkarsku umetnost. Festival kao što je Zlatna iskra je dragocen doprinos kulturnoj sceni, pružajući prostor za izražavanje umetničke kreativnosti i promovisanje lutkarske umetnosti među širom publikom.

Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ u Kragujevcu je jedan od najznačajnijih događaja na polju lutkarstva u regionu, okupljajući renomirane umetnike i pozorišta iz različitih zemalja. Ovogodišnje izdanje festivala obećava novo i sveže u lutkarskoj industriji, sa predstavama koje će očarati publiku svih uzrasta. Zlatna iskra nastavlja da obogaćuje kulturni život grada i čitave zemlje, pružajući prostor za inovativne i kreativne pristupe u lutkarstvu. Svi ljubitelji umetnosti imaju priliku da uživaju u bogatom programu festivala, sa predstavama, radionicama i raznim događajima koji će oplemeniti njihov kulturni doživljaj i inspirisati ih na nova saznanja u oblasti lutkarske umetnosti.

Tamara Nikolić avatar