ORBANOVA MUDRA POLITIČKA IGRA: Analitičar otkrio šta se zapravo krije iza „MIROVNE MISIJE“ koju je započeo mađarski premijer

Milan Petrović avatar

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u Vašington kako bi učestvovao na trodnevnom NATO samitu. Svoju posetu Kini, gde se sastao sa predsednikom Si Đinpingom, nazvao je nastavkom svoje „mirovne misije“ koja ima za cilj smirivanje situacije u Ukrajini i stvaranje uslova za mirovne pregovore od strane međunarodne zajednice.

Orban je nedavno preuzeo predsedavanje Savetom Evrope, a njegova politička inicijativa u posetama Ukrajini, Rusiji i Kini izazvala je različita tumačenja. Dok Orban tvrdi da predstavlja interese Evropske Unije, iz Brisela dolaze komentari da nisu sigurni šta tačno radi. Orban je posetu Ukrajini započeo sastankom sa predsednikom Zelenskim, potom je posetio Putina i na kraju Si Đinpinga u Kini. Detalji ovih poseta su još uvek nepoznati, ali se spekuliše da Orban pokušava pokrenuti mirovne procese u Ukrajini.

Analitičari Dragoljub Kojčić i Branimir Đokić su komentirali Orbanovo političko angažovanje. Kojčić je istakao da Orban odlično razume duh političke epohe i da se uspešno prilagođava promenama u geopolitici. S druge strane, Đokić je naglasio da je Orbanov potez sa posetama međunarodnim liderima možda deo strategije da se distancira od lokalnih političkih pritisaka, posebno pred izbore u Mađarskoj.

Orbanov marketinški efekat poseta i angažmana na međunarodnoj sceni je doveo do toga da se o njemu priča više nego o Evropskoj Uniji. On je uspeo da preuzme inicijativu u rešavanju problema u Ukrajini i da postane centralna figura u razgovorima o svetskom miru. Prednosti koje je stekao Orban sa ovim inicijativama su očigledne, a to je njegova pozicija kao lidera koji prepoznaje ključne trenutke u političkim igrama.

Orbanova politička strategija može doneti korist njegovim biračima, ali i uspešno ga pozicionirati kao uticajnu figuru u svetskoj politici. Njegov potez da se angažuje u rešavanju sukoba u Ukrajini je hrabar i može doneti pozitivne rezultate ako se mirovni procesi uspešno pokrenu. Orbanova prisutnost na NATO samitu u Vašingtonu takođe ukazuje na njegovu želju da se pokaže kao lider koji razume globalne geopolitičke izazove i spreman je da preuzme odgovornost za njihovo rešavanje.

Ukupno gledajući, Orbanova politička aktivnost poslednjih meseci ukazuje na to da on želi da se pozicionira kao ključni akter u rešavanju međunarodnih problema. Njegove posete liderima poput Zelenskog, Putina i Si Đinpinga pokazuju da Orban želi da igra važnu ulogu u globalnim političkim procesima. Vreme će pokazati da li će njegovi napori doneti željene rezultate, ali je njegova odlučnost i hrabrost u rešavanju ovih pitanja vredna pažnje i analize.

Milan Petrović avatar