Od ponoći vozače očekuju nove cene putarina

Milan Petrović avatar

Vozači u Srbiji će od 10. jula morati da plate veće cene putarine, a najviša cena iznosiće 1.670 dinara od Beograda do Dimitrovgrada. Ministar Goran Vesić najavio je da će popuste i dalje ostvarivati korisnici elektronske naplate od šest odsto, kao i kamioni sa motorima „euro 6“ od 10 odsto.

Nove cene putarina su stupile na snagu od ponoći, a vozači će sada morati da plate više za korišćenje autoputa. Uvećanje cena iznosi oko 10 odsto, pa će putarina od Beograda do Šida iznositi 500 dinara, a od Obrenovca do Preljine 560 dinara. Najviši iznos plaća se od Beograda do Dimitrovgrada 1.670 dinara.

Ministar Vesić najavio je osnivanje preduzeća za naplatu putarine do kraja godine, koje će se baviti naplatom na brzim saobraćajnicama. Trenutno, nekoliko brzih saobraćajnica je u izgradnji, a one će biti mesto gde će se vršiti nova naplata putarine.

Osim toga, uvodi se naplata za kamione preko 7,5 tona na pojedinim magistralnim putevima kako bi ih zaštitili od prekomernog opterećenja. Ministar naglašava važnost korišćenja tagova prilikom naplate putarine, jer to ubrzava prolaz na naplatnim rampama i olakšava plaćanje.

Novo preduzeće za naplatu putarine trebalo bi da omogući besplatnu putarinu za korisnike tagova. Očekuju se i određeni popusti za električne automobile prilikom naplate putarine.

Ministar Vesić takođe najavljuje postavljanje novih elektropunjača i zelenih oaza na auto-putevima, kao i mogućnost punjenja kamiona vodonikom na ulazima u Srbiju. Cilj je prilagoditi puteve novim potrebama, kako bi ostali konkurentni za strane vozače.

Od naplate putarine očekuje se između 48 i 50 milijardi dinara ove godine, a u naredne dve godine i do 75-80 milijardi dinara. Vozne karte takođe će poskupeti, jer su cene karata niže nego u autobusima, a godinama nisu menjane. Ministar Vesić ističe važnost voznje vozom, s obzirom na udobnost i kvalitet usluge.

Srpski tag za naplatu putarine može se koristiti i dalje u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, a očekuje se proširenje saradnje sa Grčkom.

Milan Petrović avatar