Još jedan brutalan napad na profesora: Pokušao da razdvoji tuču dve beogradske gimnazije, pa teško povređen

Milan Petrović avatar

Još jedan napad na profesora škole u Beogradu uzburkao je javnost, nakon što je profesor Treće beogradske gimnazije teško povređen pokušavajući da razdvoji učenike u tuči na fudbalskoj utakmici. Incident se dogodio na sportskom i humanitarnom turniru „Gimnazijada“ u kojem su se sukobili učenici Treće i Desete beogradske gimnazije.

Učenici koji su prisustvovali događaju su ispričali da je profesor fizičkog vaspitanja Treće beogradske gimnazije, poznat kao profesor G. B., pokušao da interveniše i razdvoji učenike koji su se tukli, ali je tom prilikom zadobio teške telesne povrede. Incident se dogodio u sportskom centru „Vračar“, a učenički parlament je zatražio sankcionisanje inicijatora tuče.

Nastava je nastavljena redovno, ali je „Gimnazijada“ otkazana zbog navedenog incidenta. Direktorka Treće beogradske gimnazije je potvrdila da je odlučeno da se takmičenje prekine jer je svaki oblik nasilja apsolutno neprihvatljiv. Incident je prijavljen policiji, koja će dalje istražiti slučaj. Profesor koji je povređen se trenutno nalazi na pregledu, a nastava se odvija nesmetano.

Ovo je drugi slučaj brutalnog napada na profesora u skoli u proteklom periodu, nakon što je bivši učenik brutalno pretukao profesora pred penzijom u Bačkoj Palanci. Oba slučaja su izazvala ogorčenje i osudu među građanima i roditeljima u Beogradu, koji su pozvali na hitnu reakciju nadležnih organa i institucija kako bi se zaštitila bezbednost i integritet zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

Nasilje u školama je ozbiljan problem koji zahteva efikasne mere prevencije i sankcionisanja. Povećanje incidenata nasilja u obrazovnim ustanovama u Srbiji je alarmantan i zahteva hitno delovanje kako bi se obezbedilo sigurno okruženje za sve učenike i zaposlene. Postavljeni standardi i procedure za sprečavanje nasilja treba da budu rigorozno sprovodeni, a nasilnici moraju biti odgovarajuće kažnjeni kako bi se poslala jasna poruka da se takvo ponašanje neće tolerisati.

Roditelji, nastavnici i učenici treba da budu partneri u rešavanju ovog problema i aktivno učestvuju u stvaranju bezbedne i podržavajuće atmosfere u školama. Važno je da se stvori kultura nenasilja i poštovanja među svim članovima obrazovne zajednice kako bi se sprečile situacije poput ovih koje ugrožavaju integritet i bezbednost svih uključenih.

Nadležni organi treba da preduzmu sve neophodne korake kako bi obezbedili adekvatnu zaštitu i podršku zaposlenima u obrazovnim ustanovama, kao i da osiguraju da se svaki slučaj nasilja temeljno istraži i da se pravda zadovolji. Važno je da javnost bude informisana o merama i aktivnostima koje se preduzimaju kako bi se rešio ovaj ozbiljan problem i osigurala sigurnost svih učesnika u obrazovnom sistemu.

Milan Petrović avatar