Užas na Adi Ciganliji: Muškarac pronađen izboden, sumnja se na pokušaj samoubistva

Milan Petrović avatar

Na Adi Ciganliji u utorak oko ponoći pronađen je 69-godišnji muškarac sa više ubodnih rana. Muškarac, čiji su inicijali R. J., hitno je prevezen u Urgentni centar kako bi mu pružena neophodna medicinska pomoć. Prema istragama, muškarac je pokušao da izvrši samoubistvo, nanevši sebi više ubodnih rana nožem na rukama, nogama i stomaku.

Ako imate slične misli ili osećate potrebu za pomoći, možete pozvati SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu na broj 0800/309-309, opcija 1. Ovaj telefonje dostupan 24 sata dnevno, a na njemu se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva iz Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. Svi pozivi su anonimni i besplatni.

Ukoliko sebe ili nekoga poznatog prepoznate u problemu, ne ustručavajte se da potražite pomoć. Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata dnevno, bez zakazivanja, bez zdravstvene knjižice i bez plaćanja. Takođe, Centar za mentalno zdravlje prima pacijente od 9 do 18 časova takođe bez zakazivanja.

Ako vam je potrebna podrška i razgovor, volonteri Centra „Srce“ su dostupni svakog dana od 14 do 23 časa na broju telefona 0800-300-303 ili putem mejla na [email protected]. Takođe, možete se obratiti i preko četa na sajtu www.centarsrce.org. Volonteri su tu da razgovaraju s ljudima koji se osećaju usamljeno, povređeno, tužno, očajno ili nesigurno.

Važno je znati da nije sramota potražiti pomoć i podršku kada se suočite sa teškim emocionalnim ili mentalnim izazovima. Razgovor sa stručnjakom ili volonterom može vam pomoći da se nosite sa svojim emotivnim teretom i pronađete rešenja koja vam mogu pomoći da se osećate bolje.

Pomoć je tu i dostupna je svima koji je traže. Nemojte oklevati da zatražite pomoć ako je osećate. Samoubistvo nije jedina opcija i postoji mnogo načina da se izborite sa svojim problemima i pronađete snagu za život.

Prevencija samoubistva treba da bude prioritet za sve nas. Važno je podići svest o mentalnom zdravlju i usmeriti pažnju na podršku i pomoć osobama koje se suočavaju sa teškoćama. Svaki život je dragocen i vredan borbe za njega, stoga treba pružiti podršku i razumevanje osobama koje se bore sa unutrašnjim demonima.

Ne dozvolite da vaši problemi i muke postanu preveliki teret koji ne možete nositi sami. Postoje ljudi koji su tu da vas saslušaju, podrže i pomognu vam da pronađete svetlo na kraju tunela. Niste sami i ne treba da se osećate tako. Potražite pomoć i dozvolite sebi da budete srećni i zdravi.

Ukazivanje podrške i razumevanja osobama koje se bore sa mentalnim izazovima je važno za prevenciju samoubistva. Nemojte oklevati da pružite podršku i razumevanje onima koji prolaze kroz teška vremena. Vaše reči podrške i saosećanja mogu imati veliki uticaj na nečiji život i pomoći im da se osećaju manje sami i neshvaćeni.

Zajedno možemo raditi na stvaranju sigurnijeg i podržavajućeg okruženja za sve nas. Važno je da budemo otvoreni, empatični i spremni da pomognemo onima koji se suočavaju sa teškoćama. Svaka mala gesta podrške može napraviti veliku razliku u životima onih koji se bore sa unutrašnjim demonima.

Neka nam tragedija koja se desila na Adi Ciganliji bude podsetnik da je podrška i razumevanje ključno za sprečavanje samoubistava. Ne zatvarajmo oči pred problemom, već budimo aktivni u pružanju podrške i pomoći onima kojima je to potrebno. Svako od nas može biti oslonac i podrška nekome ko se bori sa teškoćama. Nemojmo okretati glavu, već pružimo ruku pomoći i budimo tu za one koji nas trebaju.

Milan Petrović avatar