Građani Užica protestvovali zbog aktivnog požara na deponiji „Duboko“, tvrde da je u pitanju ekološka katastrofa

Milan Petrović avatar

Građani Užica su nedavno protestirali zbog požara na deponiji „Duboko“, koji još nije ugašen, zahtijevajući njeno zatvaranje, reakciju tužiteljstva i smjenu rukovodstva. Velimir Mitrović, projektant deponije, istaknuo je da je dozvola za odlaganje otpada na tom mjestu istekla prije dvije godine te da je ta praksa nastavljena ilegalno i opasno, unatoč upozorenjima. Ministarstvo zaštite okoliša nije poduzelo nikakve mjere, niti propisalo sigurnosne mjere dok se problem ne riješi.

Mitrović je naveo da su do malih požara dolazili zbog nagomilavanja velikih količina otpada, a zbog kritične mase metana, došlo je do eksplozije. Plastični materijali počeli su se rastapati i gorjeti pod visokom temperaturom. Na prosvjedu su sudjelovali i mještani, među kojima je Jovan Topalović istaknuo da njihov zahtjev za zatvaranjem deponije i rekultivacijom prostora neće odustati.

Među zahtjevima građana su i izgradnja memorijalnog kompleksa na tom prostoru kako bi služio kao primjer neodgovornog zbrinjavanja otpada te zahtjev za hapšenje i procesuiranje odgovornih za ekološku katastrofu. Podsjećamo da je požar na deponiji „Duboko“ izbio prije pet dana nakon odrona dijela smetlišta.

Problemi na deponiji nisu nova situacija, već su godinama prisutni i uzrokuju ozbiljnu ekološku krizu u Užicu. Došlo je do eksplozije i požara na deponiji zbog neodgovornog postupanja s otpadom te lošeg upravljanja istom. Osim toga, ističe se da je dozvola za odlaganje otpada već istekla prije dvije godine, ali se ilegalna praksa nastavila bez odgovarajućih sankcija.

Ministarstvo zaštite okoliša nije poduzelo nikakve konkretne korake kako bi riješilo situaciju na deponiji „Duboko“ te su građani primorani prosvjedovati i zahtijevati hitno zatvaranje iste. Projektant deponije je naglasio da se ovakvi incidenti mogu spriječiti propisivanjem sigurnosnih mjera i odgovornim upravljanjem otpadom.

Među zahtjevima prosvjednika je i rekultivacija prostora te izgradnja memorijalnog kompleksa kako bi se upozorio na posljedice neodgovornog postupanja s otpadom. Također, traže hapšenje i procesuiranje odgovornih za ekološku katastrofu koja je zadesila Užice. Nadamo se da će nadležne institucije hitno reagirati kako bi se riješio problem na deponiji „Duboko“ i spriječile daljnje ekološke katastrofe.

Milan Petrović avatar