Da li treba zagrijati motor prije kretanja?

Milan Petrović avatar

Neki od tradicionalnih savjeta o korištenju automobila možda nisu više primjenjivi na modernim vozilima, tvrde stručnjaci. Iako je generacijama vozača preporučeno da automobil ostave da radi dok se motor ne zagrije, novija istraživanja pokazuju da to možda nije više potrebno za nove automobile.

Stručnjaci tvrde da su moderni automobili, uz napredna rješenja za gorivo i brzi razvoj motornih ulja, evoluirali do te mjere da čekanje da se motor zagrije može biti zastarjelo.
„Ulje je postalo tehnološki naprednije i mnogo efikasnije u današnjim vozilima“, kaže Džejms Boer, iskusni mehaničar koji je radio u renomiranim automobilskim kompanijama poput Bentlija i Rols-Rojsa.
Boer objašnjava da su današnji motori dizajnirani da rade efikasnije u širokom rasponu temperatura, te da moderna ulja omogućuju bržu pokretljivost motora i bolje cirkulaciju ulja.
Računari u modernim automobilima također igraju važnu ulogu u regulaciji smjese goriva i zraka kako bi osigurali maksimalnu učinkovitost motora odmah nakon paljenja.
„Računar u automobilu proračunava optimalan omjer smjese goriva i zraka pri hladnom startu, što kao rezultat može imati veće okretaje motora kako bi se brže zagrijao“, navodi Boer.
S obzirom na ove činjenice, čekanje da se motor zagrije vožnjom u leru možda više nije potrebno za nova vozila. Ipak, vozači bi trebali izbjegavati forsiranje papučice gasa dok je motor još hladan, kako bi se osiguralo optimalno cirkuliranje ulja i regulacija smjese goriva.
Jedini slučaj kada je preporučljivo zagrijavanje vozila u leru je kada automobil stoji nekoliko dana bez korištenja.
Prema istraživanjima, vozači koji redovito zagrijavaju vozilo u leru mogu potrošiti značajne količine goriva tijekom godine, pa bi vožnja odmah nakon paljenja mogla biti ekonomičnija opcija.
Ovi savjeti mogu pomoći vozačima da uštede na gorivu i vremenu, te da održe svoj automobil u što boljem stanju. Uzimajući u obzir brzi razvoj tehnologije i materijala u autoindustriji, važno je pratiti savremene smjernice u održavanju vozila kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito vožnja.
Pridružite nam se na našim društvenim mrežama i budite u toku sa najnovijim informacijama iz svijeta automobila.

Milan Petrović avatar