MEDALJE SA SRPSKOM ORNAMENTIKOM OKO VRATA EVROPSKIH SPORTISTA

Milan Petrović avatar

U Etnografskom muzeju održan je završni događaj Evropskog prvenstva u vodenim sportovima pod nazivom „Zaplivaj u šarama Srbije“, gde je promovisana medalja sa srpskom ornamentikom koju su nosili evropski sportisti. Direktor muzeja Marko Krstić istakao je da je kultura i sport najbolji način promocije zemlje te da je važno što je muzej deo manifestacije koja promoviše Srbiju i njenu tradiciju.

Krstić je istakao da je spoj plivanja kao tradicionalnog sporta i srpske ornamentike bio idealan način da se sportisti upoznaju sa srpskim kulturnim nasleđem. On je najavio da će Etnografski muzej i ubuduće podržavati slične projekte jer smatra da je srpska ornamentika temelj srpskog kulturnog nasleđa.

Izvršni direktor Evropskog prvenstva u vodenim sportovima, Nemanja Svjetličić, podržao je inicijativu Etnografskog muzeja i zahvalio se predsedniku Srbije, predsedniku Vlade Republike Srbije, predstavnicima Plivačkog saveza Srbije i Evropske federacije u vodenim sportovima na podršci. On je naglasio da je trud od dve i po hiljade ljudi omogućio da se Srbija i Beograd predstave na najbolji mogući način, te da su sportisti koji su bili gosti na ovom prvenstvu poneli najlepše utiske i uspomene iz Beograda.

Svjetličić je istakao da je cilj bio prezentovati sportsku istoriju, ali i istoriju zemlje i kulture. Medalja sa srpskom ornamentikom simbolizuje početak prezentacije srpske kulture, istorije i sporta koji će trajati do 2027. godine kada će se održati „EXPO“ i kada će vodeni sportovi dobiti Akvatik. Direktor Etnografskog muzeja i izvršni direktor Evropskog prvenstva su simbolično razmenili medalje na događaju prisustvovali su brojni zvanice iz srpskog sporta i kulturnog života.

U narednim danima, posetioci Etnografskog muzeja će imati priliku da vide izložbu medalja urađenih za Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima. Srbija se ponosi svojim kulturnim nasleđem, a ovakvi događaji omogućavaju promociju srpske kulture i tradicije širom Evrope.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: