rat u ukrajini blog uživo najnovije vesti

Milan Petrović avatar

Rat u Ukrajini traje već 862. dan i svakodnevno donosi nove vesti o sukobima i napadima. Najnoviji napad ruskih snaga dogodio se kod Poltave, gde su raketom Iskander gađali skladište goriva vojnih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Ministarstvo energetike Ukrajine potvrdilo je da rezervoari i dalje gore. Takođe, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba apeluje na potrebu dobijanja dozvola za udare na rusku teritoriju i za više oružja i municije kako bi se promenila situacija u ratu sa Rusijom.

Ruska vojska je u 2024. godini dobila oko 190.000 profesionalaca, a prosečna dnevna stopa regrutovanja je bila oko hiljadu ljudi. U međuvremenu, ukrajinske snage su pretrpele velike gubitke u sukobima sa ruskim vojnim snagama. Uništeni su avion MiG-29 i brojne vojne objekte i skladišta goriva. Ukrajina je povećala grupu trupa na donjeckom i harkovskom pravcu, dok Poljska traži dodatne NATO trupe na svom istočnom krilu.

Rusi su oborili ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, dok ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju ostaje funkcionalna uprkos napadima. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ističe nedostatak naoružanja za 14 brigada vojske, dok Sjedinjene Američke Države obezbeđuju novi paket pomoći u vrednosti od 150 miliona dolara, koji uključuje raznovrsno naoružanje i opremu.

Sukobi u Ukrajini i dalje traju, sa napadima i gubicima na obe strane. Ruska vojska uništava vojne objekte i opremu ukrajinskih snaga, dok Ukrajina pokušava da se suprotstavi i odbrani teritoriju. Internacionalna zajednica prati razvoj situacije i pokušava da pruži podršku stradalima i reši konflikt na diplomatski način. Međutim, sve dok traju sukobi na terenu, mir i stabilnost u regionu su ugroženi, a civilno stanovništvo ostaje žrtva ratnih dešavanja.

Milan Petrović avatar