Amerika pooštrava kontrolu prodaje vatrenog oružja od prodavaca sde zahteva da dobiju savezne licence i obave detaljnu proveru kupaca

Milan Petrović avatar

Nova uredba Ministarstva pravde SAD-a koja zahteva da prodavci oružja dobiju savezne licence i obave pozadinsku proveru kupaca bez obzira na to gde prodaju oružje uskoro će stupiti na snagu. Ova uredba će uticati na desetine hiljada prodaja oružja godišnje, a cilj je regularizacija trgovine oružjem u Sjedinjenim Državama.

Procenjuje se da je oko 23.000 pojedinaca angažovano u nelicenciranim poslovima trgovine oružjem u SAD, dok je u isto vreme broj masovnih pucnjava u porastu. Broj dece ubijene oružjem u SAD dostigao je rekord u 2021. godini, što ukazuje na potrebu pooštravanja regulative o prodaji oružja u ovoj zemlji.

Ministar pravde Merik Garland istakao je da nova uredba neće razlikovati gde se oružje prodaje, već će se primenjivati podjednako na sve prodavce. Uz veći broj pozadinskih provera, određeni transferi oružja među članovima porodice i dalje će biti dozvoljeni bez provere. Očekuje se da će grupe koje zagovaraju pravo na oružje podneti žalbe na novu uredbu, dok će republikanci u Kongresu biti protiv njenog stupanja na snagu.

U martu 2023. godine, predsednik Džo Bajden izdao je izvršnu naredbu za proširenje pozadinskih provera prilikom kupovine oružja, kao deo inicijative za smanjenje oružanog nasilja u SAD. Ova mera dolazi nakon niza masovnih pucnjava i rešenje je koje se traži kako bi se smanjio broj incidenata vezanih za upotrebu oružja u Americi.

Smatra se da će nova uredba, iako ne važi univerzalno, imati značajan uticaj na trgovinu oružjem u SAD i doprineti smanjenju nelegalne prodaje oružja. Prema ovoj uredbi, svi prodavci koji oružje prodaju radi ostvarivanja profita moraju biti licencirani i sprovesti pozadinske provere kupaca, bez obzira na to da li se oružje prodaje na internetu, izložbama oružja ili u maloprodajnim objektima.

S obzirom na porast broja masovnih pucnjava i visoku stopu smrti od vatrenog oružja u SAD u poređenju sa drugim razvijenim državama, nova uredba Ministarstva pravde predstavlja korak ka većoj kontroli nad prodajom oružja i ka zaštiti građana od potencijalnih incidenata povezanih sa korišćenjem oružja. Budući da je ovo pitanje koje deli javnost i političke stranke, očekuju se žestoke rasprave i polemike u vezi sa primenom ove nove regulative.

Milan Petrović avatar