Znate li kako je Banovo brdo dobilo ime?

Milan Petrović avatar

Na Banovom brdu u Beogradu, na letnjoj sceni u parku u Požeškoj ulici sinoć je počeo osmi muzičko-filmski festival Letnji dan – Matija Ban! Ovaj festival je dobio ime po čuvenom književniku, profesoru i diplomati Matiji Banu, koji je bio ključna figura u istoriji ovog kraja.

Banovo brdo, koje se danas nalazi iznad Ade Ciganlije i beogradskog hipodroma, nekada je bilo poznato pod različitim imenima kao Repiško brdo, Golo brdo i Ordija. Međutim, kada je Matija Ban došao u ovo naselje, zaljubio se u njega i podneo molbu Beogradskoj opštini da mu se proda zemljište „na brdu daleko izvan Beograda“, kako bi tamo sagradio lep letnjikovac u srpskom stilu. Odbornici su odlučili da mu poklone zemljište, smatrajući da je ovaj veliki patriota zaslužio tu čast. Nakon njegove smrti 1903. godine, celo mesto je nazvano Banovo brdo u njegovu čast.

Matija Ban je bio rođen 1818. godine u selu pored Dubrovnika i bio je predani borac za ujedinjenje svih južnoslavenskih naroda. Pisao je drame, epske i lirske pesme, istorijske i književne rasprave. Boravio je u Turskoj, Carigradu i Bursi od 1839. do 1844. godine, a u Srbiji je bio poštovan i obavljao važne diplomatske misije u ime Vlade.

U maju 2022. godine, na inicijativu Gradske opštine Čukarica i Udruženja „Stari Čukaričani“ otkriven je spomenik Matiji Banu na Banovom brdu. Spomenik u bronzi, delo je akademskog vajara Ranka Đankovića, i nalazi se na Šumadijskom trgu ispred zgrade Gradske opštine Čukarica.

Ovogodišnji muzičko-filmski festival Letnji dan – Matija Ban donosi raznovrstan program koji će zabaviti posetioce svih uzrasta. Za najmlađe posetioce biće priređena dečja predstava „Cvrčak i mravica“, dok će veče zaključiti koncert popularne grupe Frajle.

Ovo je prilika za Beograđane da uživaju u letnjoj atmosferi i kulturnim događajima na prelepom Banovom brdu, mestu koje nosi bogatu istoriju i kulturno nasleđe. Matija Ban je bio ključna figura u formiranju ovog naselja i njegovo ime i danas živi kroz festival Letnji dan – Matija Ban.

Ovaj festival donosi spoj muzike, filma, književnosti i umetnosti na jednom od najlepših beogradskih brda, gde se posetioci mogu opustiti, uživati u kulturnim sadržajima i provesti lepo letnje veče u dobrom društvu. Svi koji posećuju ovaj festival imaju priliku da se upoznaju sa istorijom Banovog brda i saznače više o liku i delu Matije Bana, čoveka koji je ostavio značajan trag u istoriji ovog kraja.

Milan Petrović avatar