Zelena i digitalna transformacija ključne za efikasno poslovanje

Milan Petrović Avatar

U privrednoj komori Srbije nedavno su održane dve panel diskusije posvećene zelenoj transformaciji, održivom poslovanju i ESG-u, pristupu zelenom novcu, vezi digitalne i zelene transformacije. Paneli su okupili eksperte iz različitih zemalja, koji su podelili svoja iskustva i pokazali na koji način softver može da doprinese srpskim kompanijama da budu uspešne, profitabilne, kao i kako da osvajaju nova svetska tržišta.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, istakao je da je 2024. godina zelenih transformacija i da je ovo važna tema koja se vezuje za održivost preduzeća. Takođe, istakao je da je važno razumeti gde se prepliću digitalna i zelena transformacija i kako digitalna transformacija može ubrzati zelenu i učiniti je prihvatljivijom, pogotovo za kompanije koje to vide kao opterećenje.

Cilj PKS je da bude podrška firmama, posebno malim i srednjim, da u njihovim strategijama održivost i zelena transformacija budu ključni deo poslovanja u narednom periodu. Kada govorimo o zelenoj transformaciji, važno je razmišljati i o energetskoj transformaciji, koja je preduslov da bi srpska ekonomija za 10 godina postala zelena i bliska evropskoj ekonomiji, dodao je Vesović.

Saša Bešlić, izvršni direktor za investicije u SDG Impact Japan, istakao je da su ovakve diskusije u PKS praktična pomoć srpskim kompanijama, koje ne posluju samo u Srbiji, već se suočavaju i sa regulativom EU koja postaje sve zahtevnija kada je reč o zaštiti prirode i klimatskih promena. Naglasio je da to predstavlja veliki rizik, ali i veliku mogućnost za srpske kompanije.

Tema zelene tranzicije je među prioritetima u Privrednoj komori Srbije, a Radman Šelmić, savetnik predsednika PKS za zelenu i cirkularnu ekonomiju, podsetio je da je u novembru organizovana prva radionica na temu zelenih korporativnih obveznica. Takođe, najavio je niz budućih aktivnosti i projekata posvećenih ovim temama.

Organizatori današnjih panel diskusija su PKS i kompanija ESG Advisory SEE, uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ. Eksperti su istakli važnost prepliću digitalne i zelene transformacije i kako to može da doprinese uspehu srpskih kompanija. Diskusije su bile praktična pomoć srpskim kompanijama koje posluju i van Srbije, i suočavaju se sa sve oštrijom regulativom EU u oblasti zaštite prirode i klimatskih promena.

Učesnici su istakli važnost obuka i podrške koje pruža PKS kroz različite projekte posvećene zelenoj transformaciji i održivom poslovanju. Takođe, naglašena je važnost energetske transformacije kao preduslova za prelazak na zelenu ekonomiju, koja bi srpsku ekonomiju učinila konkurentnom na evropskom tržištu.

Ukratko, paneli o zelenoj transformaciji održani u PKS istakli su važnost podrške kompanijama da u njihovim strategijama održivost i zelena transformacija budu ključni deo poslovanja u narednom periodu. Takođe, istaknuta je važnost energetske transformacije kao preduslova za prelazak na zelenu ekonomiju, te podrška kroz različite projekte i aktivnosti koje pruža PKS.

Milan Petrović Avatar