Dugi aplauz za čitanje Hartefaktovog pobedničkog teksta Marije Rakočević “Žena veže rep”

Tamara Nikolić Avatar

Hartefakt Kuća je sinoć bila domaćin dvanaestog po redu proglašenja pobednice Konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst na srpskom, hrvatskom, bosanskom, slovenačkom, makedonskom ili crnogorskom jeziku. Žiri u kojem su, pored Biljane Srbljanović, radile i Dubravka Vrgoč i Molina Udovički Fotez odabrao je pet drama za uži izbor i sve su napisale žene.

“Pored drame koja je pobedila, izdvojila bih one Aleksandre Glovacki „Migrantkinja“ i Sare Radojković „Jurija Gagarina 69“, koje su bile u najužem izboru. Ali, imali smo čast da smo otkrili novu dramsku spisateljicu koja se zove Marija Rakočević i dolazi iz Kragujevca – rekla je Biljana Srbljanović.”

Posle godinu i po dana od kad je otvorena Hartefakt kuća počinjemo da pravimo okvire našeg pozorišnog projekta – Hartefakt drame. Koncentrišemo se još više na savremenu dramaturguju, ne samo kroz konkurs ili predstave koje ovde igramo s velikim uspehom, poput „Klimaksa“, „Prsta“, „Našeg sina“, „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ ili „Pre nego što počnemo“, već i saradnju s Kreativnom Evropom, u okviru koje ćemo vršiti razmenu, edukaciju naših novih, dolazećih pisaca. Radićemo na tome da novi i mladi dramski pisci budu prevođeni u inostranstvu – najavila je Srbljanovićeva.

“Svaka prava drama proizilazi iz svog vremena, tako su i drame koje su pisane za ovaj natječaj govorile o pandemiji, druga tema je posledice rata koje se još uvek osećaju na ovim prostorima i tema odnos žene prema društvu i prema sebi. Tako da je bilo teško odabrati tekst, a ja sam sretna da smo odabrale ovaj „Žena veže rep“, jer ne samo sadržajem već i formom prelazi granice uobičajenog i očekivanog. Mislim da je reč o hrabrom tekstu, koji govori o opoziciji žene u svim vremenima, u ovom sadašnjem, kao i prošlom, i u Iraku, i u Srbiji i u Hrvatskoj – izjavila je predsednica žirija Dubravka Vrgoč.

Pobednica, Marija Rakočević u svom obraćanju rekla je da joj je velika čast ali da je bilo i veliko iznenađenje, da je baš njen tekst pobedio s obzirom na broj prijavljenih ove godine na konkursu.

“Mislim da je sloboda glavni podstrek za pisanje. Moja drama predstavlja život žene u 13 odabranih slika: od devojčice do devojke i žene. Opisala sam neke situacije sa kojima se srećemo i mislim da ne postoji žena koja ne može barem sa nekim delom da se identifikuje.”

Po uručenju nagrade održano je scensko čitanje pobedničkog dramskog teksta „Žena veže rep“, koji je režirala Tara Mitrović, a izveli su ga glumica Natalija Stepanović i glumac Svetozar Cvetković.

Tamara Nikolić Avatar