Zbog obveznica veće devizne rezerve u junu 2024

Milan Petrović avatar

Neto devizne rezerve Srbije dosegnule su rekordan nivo od 23,27 milijardi evra krajem juna, što je najviši iznos od 2000. godine. Ova informacija je objavljena iz Narodne banke Srbije. Bruto devizne rezerve su takođe dosegle rekordnih 27,51 milijardi evra, što je najviši nivo od praćenja podataka od 2000. godine. Ovaj nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 179% i 7,3 meseca uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda za adekvatan nivo pokrivenosti uvoza.

U junu su devizne rezerve uvećane za 2.298,2 miliona evra u odnosu na kraj maja. Najveći priliv u devizne rezerve ostvaren je putem emisije desetogodišnjih dolarskih održivih evroobveznica Republike Srbije, što je donelo 1.366 miliona evra. Ostali prilivi su ostvareni kroz intervencije NBS kupovinom deviza na domaćem tržištu, devizne kredite, i donacije, među ostalim.

Pored priliva, i odlivi su bili zabeleženi iz deviznih rezervi, ali su nadomesteni novim prilivima. Neto efekat tržišnih faktora uticao je na povećanje deviznih rezervi, pri čemu je jačanje dolara u odnosu na evro bilo dominantno. Trgovina devizama na međunarodnom tržištu je takođe povećana, sa 613 miliona evra ostvarenih u junu.

Vrednost dinara prema evru ostala je gotovo nepromenjena u junu, dok je tokom godine nominalno ojačao za 0,1%. NBS je nastavila sa intervencijama na međubankarskom deviznom tržištu, kupivši 695 miliona evra samo u junu, ukupno 1.330 miliona evra od početka godine, kako bi održala stabilnost kursa dinara.

Ova situacija sa deviznim rezervama predstavlja pozitivan pokazatelj za ekonomiju Srbije, jer visoke rezerve pružaju stabilnost u pogledu platnog bilansa i valutnog kursa. Očekuje se da će se ova tendencija rasta nastaviti, uz potencijalne prilive koji će dodatno ojačati devizne rezerve zemlje.

Krajem juna, devizne rezerve Srbije su dosegle rekordnih 23,27 milijardi evra, sa bruto rezervama od 27,51 milijardu evra. Ovo je najviši nivo rezervi zabeležen od 2000. godine, a ovaj porast je uglavnom rezultat emisije obveznica i drugih finansijskih transakcija. Nastavak ovog trenda može obećati dodatnu stabilnost i prosperitet za srpsku ekonomiju u narednim mesecima.

Milan Petrović avatar