Zašto treba da posetite Ohrid u Severnoj Makedoniji

Milan Petrović avatar

Ohrid je jedan od najstarijih gradova na Balkanu s bogatom istorijom. Ovaj grad se nalazi pored Ohridskog jezera, jednog od najvećih u Evropi, i ima reputaciju Balkanskog Jerusalima zbog broja crkava – čak 365, jedna za svaki dan u godini. Ohrid je takođe centar slovenske pismenosti i duhovnosti, mesto gde su učenici Ćirila i Metodija ostavili jak uticaj.

Ohrid se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine od 1980. godine, kao svedok razvoja kulture Slovena na Balkanu. Grad je poznat i po Samuilovoj tvrđavi, koja je nekad bila sedište cara Samuila i važan simbol slovenske istorije.

Ohridsko jezero je jedno od najdubljih i najlepših jezera u Evropi, sa prelepim plažama oko naselja Trpejca, koje se naziva „ohridski Sen Trope“. Jezero je poznato po endemičnim biljnim i životinjskim vrstama, a posebno atraktivno je izvorište Crnog Drima, gde se formira kristalno čisto jezerce zahvaljujući podzemnim izvorima.

Ohrid je takođe poznat po svojoj hrani, posebno po jegulji koju se smatra delikatesom i lekom. Struga, grad pored jezera gde se mogu probati tradicionalna jela poput jegulje i makala, takođe je poznat po Struškim večerima poezije.

Putovanje do Ohrida iz Srbije je relativno jednostavno, sa oko 600 kilometara vožnje iz Beograda. Potrebna je osnovna dokumentacija poput lične karte ili pasoša, kao i zeleni karton za vozilo. Ohrid je jedno od najposećenijih destinacija na Balkanu, zbog svoje bogate istorije, prelepe prirode i ukusne hrane.

Milan Petrović avatar