Vremenska prognoza do kraja jula: Da li će biti oboren rekord? Izdat najviši stepen upozorenja, da li nam preti vremenski obrt?

Milan Petrović avatar

Intenzivni tropski talas koji je zahvatio Srbiju nastavit će se narednih dana, sa temperaturama koje će doći do 40 stepeni Celzijusa. Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u sredu su na snazi narandžasti meteoalarm za zapadnu i jugozapadnu Srbiju, dok će cela zemlja biti pod crvenim meteoalarmom u četvrtak.

Načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, Slobodan Sovilj, ističe da se Srbija trenutno nalazi u dugotrajnom i veoma izraženom toplotnom talasu koji će trajati i sledeće nedelje. Temperature će biti između 35 i 40 stepeni, sa lokalnim dostizanjem 40 stepeni. Očekuje se da će jul ove godine biti najtopliji u istoriji merenja u zemlji.

Nakon 22. jula mogući su kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, ali će vreme i dalje biti toplo. Pad temperature će biti neznatan, ali će i dalje biti deficit padavina do kraja meseca. Sovilj navodi da je već premašena mesečna količina padavina za jul u Beogradu, sa 68 litara kiše po kvadratnom metru za samo 24 sata.

Tropske noći sa minimalnom temperaturom od 25-26 stepeni Celzijusa očekuju se u urbanim sredinama, kao što je Beograd. Sovilj ističe da će toplotni talas biti veoma dugotrajan, sa mogućnošću postizanja rekordnih vrednosti. Takođe, napominje da je niz rekordno toplih meseci počeo već prošle godine, a juli 2024. godine može biti najtopli u istoriji merenja u Srbiji.

Globalno gledano, jun ove godine je bio 13. mesec po redu koji je bio najtopliji u istoriji merenja. Odstupanje iznosilo je 1,6 stepeni Celzijusa, premašujući granicu od 1,5 stepeni koja je postavljena u Pariskom sporazumu. Srbija, kao i ostatak sveta, suočava se sa sve većim porastom temperatura i ekstremnih vremenskih uslova.

Milan Petrović avatar