Šta ako vas ujede stršljen? Jednu stvar nikako ne radite kad ih vidite

Milan Petrović avatar

Stršljene se često pojavljuju u okolini ljudskih naselja, a ujed ovog insekta može biti posebno opasan za ljude koji su alergični. Stručnjak Vladica Stanković upozorava da stršljeni mogu osloboditi feromone nakon ujeda, privlačeći druge stršljene i rezultirajući organizovanim napadom. Najčešći ujedi se dešavaju na glavi, vratu i gornjim ekstremitetima, te može doći do višestrukih ujeda na istom mestu.

U slučaju ujeda stršljena, posebno je opasno ako otrov dospe u arteriju, što može brzo izazvati gušenje. Anafilaktički šokovi se obično javljaju samo kod alergičnih osoba, dok ostali ne reaguju dramatično. Osobe s hroničnim bolestima su posebno ugrožene, jer otrov može smanjiti krvni pritisak i uzrokovati gušenje.

Važno je imati presing pri ruci nakon ujeda, jer brza reakcija može spasiti život, posebno u ruralnim područjima gde je udaljenost do zdravstvenih ustanova velika. Stručna osoba treba biti angažovana za uklanjanje gnezda stršljena, a nikako ne treba pokušavati samostalno ukloniti gnezdo zbog velikog rizika od napada. Stručnjaci savetuju da se izbegavaju sunčana, teško dostupna mesta na kojima se stršljeni često nastanjuju.

Simptomi anafilaktičkog šoka uključuju koprivnjaču, grčeve u trbuhu, otok lica i glotisa, otežano disanje, pad krvnog pritiska i eventualno smrtni ishod. Preosetljivost na ubode insekata može se javiti bez prethodnih znakova upozorenja, te je važno posetiti lekara ukoliko reakcija na ubode bude jača od blagog bola i otoka.

Zakon o zaštiti prirode kažnjava ubijanje stršljena, čak i u samoodbrani, novčanim kaznama od pola miliona do dva miliona dinara. Ubijanje stršljena može biti opasno i zbog toga što građani često pokušavaju sami rešiti problem, što dovodi do nesrećnih ishoda. Nedavno je u Medveđi muškarac preminuo od ujeda stršljena, ističući ozbiljnost problema i potrebu angažovanja stručnih osoba za rešavanje ovog problema.

Milan Petrović avatar