Ukrajinci se povlače iz Avdejevke, 700 m do potpunog okruženja; Žestoke borbe za Novomihajlovku (VIDEO/MAPA/FOTO)

Milan Petrović Avatar

RAT u Ukrajini – 714. dan. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio formiranje odreda za dronove. Vrhovna rada produžila vanredno stanje i mobilizaciju u Ukrajini do 13. maja. Turski “Bajkar” počeo izgradnju fabrike dronova kod Kijeva. Kremlj optužio Ukrajinu za napad na Lisičansk u Lugansku u kojem je poginulo 28 ljudi.

Danas je 714. dan rata u Ukrajini, kako su saopštile Oružane snage Ukrajine i ruska vojska. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je formiranje odreda za dronove, a Vrhovna rada produžila vanredno stanje i mobilizaciju u Ukrajini do 13. maja. Turska kompanija “Bajkar” počela je izgradnju fabrike dronova u blizini Kijeva. Kremlj je optužio Ukrajinu za napad na Lisičansk u Lugansku, gde je poginulo 28 ljudi.

Ratne operacije u Ukrajini su u punom jeku, sa Ruskom vojskom koja izvodi kombinovani udar na ciljeve širom Ukrajine. Serija eksplozija dogodila se u gradovima poput Kijeva, Novomoskovska, Pavlograda, i Drohobiča. U Harkovu je zabeležen dolazak u fabriku Mališev, koja sada specijalizovana za popravku oklopnih vozila.

Ofanziva se nastavlja u nekoliko sektora na Avdejevskom pravcu. Na severu, ruske trupe su uspele da napreduju do železničkog mosta i u rejonu postrojenja za tretman AKHZ. Na istoku su poboljšane pozicije u oblasti DFS i industrijske zone Jasinovataja. Na jugu, sukobi se vode u centru Pervomajskog.

U južnodonjeckom pravcu, Ruske trupe deluju u mestu Novomihajlovka, gde su uspele da dođu do Ševčenkove ulice, napredujući u istočnoj polovini sela. Jedinice Južnog vojnog okruga nastavljaju uspešne jurišne operacije u severnom delu Georgijevke, praktično zauzimajući celu severnu obalu rezervoara. Ruske trupe su imale uspeha u severnom delu Georgijevke i zasadima u blizini sela.

Situacija se dodatno komplikuje sa snažnim prodorom ruskih trupa u tvrđavu Avdejevka, gde su presekli grad na pola i došli na manje od 700 metara od “puta života” Oružanih snaga Ukrajine. Ruske trupe su probile nadvožnjak preko železničke pruge i krenuli dalje, a u severnom delu grada izvode jurišne operacije duž nekoliko ulica.

S druge strane, pukovnik SBU u ostavci Oleg Starikov izrazio je zabrinutost da bi usvajanje novog zakona o mobilizaciji moglo dovesti do ustanka u Ukrajini.

Osim toga, IAEA nije prikupila dovoljno informacija da bi mogla da kaže ko je gađao Zaporošku nuklearku, dok je Nemačka izjavila da trenutno nema kapaciteta za proizvodnju veće količine municije za Ukrajinu.

U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da članice NATO ne smatraju da su u ratu sa Rusijom i ne teže konfrontaciji sa njom. Sa druge strane, bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko podržao je ideju aktuelnog predsednika Zelenskog o „resetovanju vlasti“, predloživši mu da počne od sebe.

Sukobi u Ukrajini i dalje traju, dok Rusija i Vatikan ističu potrebu za rešavanjem sukoba političkim i diplomatskim sredstvima. Situacija ostaje napeta, a sa međunarodnim pritiskom i unutrašnjim konfliktima, ukrajinski narod prolazi kroz teške trenutke.

Milan Petrović Avatar