Učesnica četiri rata i prva srpska doktorka bila na meti muškaraca! Našu decu lečila je besplatno, a nedostajala joj je samo jedna stvar!

Milan Petrović Avatar

Draga Ljočić je bila poznata srpska lekarka, feministkinja i humanitarka. Rođena je u Šapcu 22. februara 1855. godine i bila je prva žena lekar u Srbiji. Studirala je medicinu na Ciriškom univerzitetu i bila je poznata po svojoj hrabrosti i požrtvovanosti. Draga je takođe bila jedna od prvih srpskih žena oficira i prva dama koja je zadržala svoje prezime nakon udaje.

Tokom svoje karijere, Draga Ljočić se borila sa predrasudama i neprijateljstvom muških kolega. Iako je učestvovala u ratovima kao bolničarka i postala prva žena sa činom potporučnika, suočavala se sa diskriminacijom i nije mogla da pronađe posao u državnoj službi. Tek kada se kraljica Natalija zauzela za nju, bilo joj je dozvoljeno da obavlja privatnu praksu, ali je i tada imala manja prava od muških kolega.

Draga Ljočić je bila poznata i po svojoj brizi o deci, osnovala je Matrinsko udruženje koje se staralo o napuštenoj deci i često je besplatno lečila decu. Iako je imala uspehe u svojoj karijeri, Draga je uvek nailazila na zavist i predrasude, što je svedočanstvo o položaju žena u Srbiji tokom 19. veka.

Jedne godine, Google je posvetio početnu stranicu Dragi Ljočić u znak sećanja na njen doprinos medicini i društvu u Srbiji. Njen život i rad predstavljaju važan deo srpske istorije i borbe za rodnu ravnopravnost.

Milan Petrović Avatar