U Kikindi otvoren 43. internacionalni simpozijum skulpture „Terra“ (Foto)

Tamara Nikolić avatar

Kikinda je ponovo, 43. godinu uzastopno ovog meseca u znaku skulptura od gline, jer je večeras zvanično označen početak Internacionalnog vajarskog simpozijuma „Terra“. Ovogodišnji simpozijum okuplja umetnike iz različitih zemalja kao što su Srbija, Kanada, Rumunija i Velika Britanija. U centru grada su izložene skulpture velikog formata koje su urađene prošle godine, dok su skulpture manjih dimenzija izložene u galeriji „Terra“.

Simpozijum „Terra“ predstavlja važan događaj za umetnike jer ih inspiriše i oduševljava za njihovu delatnost. Učesnici su oduševljeni radom sa glinom i izražavanjem svojih ideja kroz umetnost. Ova izložba trajaće godinu dana što je čini jedinstvenom i posebnom. Autori izložbe ističu da Kikinda i „Terra“ žive zajedno već 42 godine, te da je „Terra“ mesto slobode, igre, umetničke imaginacije i iskrenog umetničkog oduševljenja.

Ove godine zadovoljstvo i oduševljenje što će do kraja meseca svoje ideje i inspiraciju izražavati u glini imaju srpsko-kanadske umetnice Vesna Perunović i Božica Rađenović, iz Rumunije Anamarija Šerban, iz Velike Britanije Stiven Mas, a iz naše zemlje Milorad Stajčić i Srđan Arsić. Božica Rađenović, koja je rođena u Beogradu i živi u Kanadi već 30 godina, izrazila je veliku sreću što učestvuje na simpozijumu „Terra“ i što se vratila glini, koju smatra svojim maternjim jezikom.

Održavanje simpozijuma „Terra“ podržava Grad Kikinda i Pokrajinski sekretarijat za kulturu. Dragan Traparić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, ističe da je važno da simpozijum traje već toliko godina i da je podrška Ministarstva kulture i Grada od velikog značaja. Sekretarijat je od 2017. godine izdvojio šest miliona dinara za podršku ovakvom stvaralaštvu.

Simpozijum „Terra“ u Kikindi predstavlja jedinstvenu priliku za umetnike da izraze svoje umetničke ideje i inspiraciju kroz rad sa glinom. Okupljanje umetnika iz različitih zemalja doprinosi razmeni iskustava i stvaranju novih umetničkih dela. Izložba skulptura velikog formata na trgu u Kikindi privlači pažnju posetilaca i predstavlja bogatstvo umetničkog stvaralaštva.

Simpozijum „Terra“ u Kikindi nastavlja da živi i inspiriše umetnike već 43 godine, a podrška lokalnih i regionalnih institucija doprinosi uspehu ovog događaja. Umetnici iz različitih zemalja izražavaju svoje ideje i inspiraciju kroz rad sa glinom, stvarajući jedinstvene skulpture koje će biti izložene godinu dana. Kikinda i „Terra“ su postali simbol slobode, igre i umetničke imaginacije, te predstavljaju važno mesto za umetničko stvaralaštvo i inspiraciju.

Tamara Nikolić avatar