U Jadranu ulovljena riba čiji je otrov 1.200 puta jači od cijanida

Milan Petrović avatar

Srebrnopruga napuhača, jedna od najotrovnijih riba na svijetu, nedavno je ulovljena kod Medulina u Jadranu, što je izazvalo veliku zabrinutost zbog prisutnosti otrovnog tetrodotoksina u njoj. Ovaj otrov je izuzetno opasan za ljude, s dovoljnom količinom toksina da ubije 30 odraslih osoba. Nažalost, ne postoji poznati protuotrov za ovaj otrov, što je učinilo ovu ribu vrlo opasnom za konzumaciju.

Sedam jedinki srebrnopruga napuhača uočeno je kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je čak i ulovljena na dubini od 19 metara i odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj. Ribu je ulovio slovenski ribar Anton Vidović, koji je postao svjestan opasnosti koja je prisutna u ovim ribama.

Srebrnopruga napuhača je vrsta koja je invazivnog karaktera i dolazi iz Crvenog mora kroz Suecki kanal u Sredozemlje. Ove ribe su inače domaće tropskim područjima Indijskog i Tihog okeana, ali su svojim migracijama uzrokovale probleme lokalnoj ribarskoj industriji i biološkoj raznolikosti na tom području.

Ova vrsta riba karakterizirana je svojom grabežljivošću i nedostatkom prirodnih neprijatelja, zbog čega imaju negativan uticaj na okoliš. Napuhače su postale poznate po svojoj sposobnosti da se napušu i postanu nepoželjni plijen za svoje grabežljivce. Umjesto bijega, ove ribe koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja velike količine vode kako bi se zaštitile od opasnosti.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju „napuhanost“ kao obrambeni mehanizam protiv grabežljivaca. Njihova sposobnost da se brzo napuhnu i postanu nejestiva kugla čini ih manje privlačnim za predatorske ribe. Ova taktika zapravo pomaže ovoj ribi da preživi u okruženju gdje je konkurencija jaka i stalna opasnost od grabežljivaca.

S obzirom na opasnost koju predstavlja srebrnopruga napuhača za ljude i okoliš, važno je poduzeti mjere zaštite i kontrolu širenja ove invazivne vrste. Lokalne vlasti i biolozi trebali bi pratiti njihovo kretanje i poduzimati akcije kako bi se smanjila njihova populacija i minimalizirali štetni uticaji na okolni ekosistem.

U svjetlu nedavnog događaja kod Medulina, važno je podići svijest o opasnosti koju predstavlja srebrnopruga napuhača i educirati javnost o potencijalnim rizicima konzumacije ove ribe. Važno je istaknuti da se riba sama po sebi ne smatra otrovnom, već su otrovne tvari koje sadrži u svom organizmu. Stoga je važno biti oprezan prilikom konzumacije ribe koja se smatra egzotičnom ili neuobičajnom u lokalnoj prehrani.

U zaključku, srebrnopruga napuhača je vrsta ribe koja predstavlja ozbiljnu prijetnju za ljude i okoliš zbog svoje otrovnosti i invazivnog karaktera. Važno je poduzeti mjere kako bi se smanjio uticaj ove ribe na lokalni ekosistem i zaštitile ljude od potencijalnih opasnosti koje ona nosi. Edukacija i svijest o ovoj temi ključne su za očuvanje sigurnosti i očuvanje okoliša za buduće generacije.

Milan Petrović avatar