U 39 zemalja svijeta prošle godine proizvedeno gotovo 94 miliona vozila

Milan Petrović avatar

Prošle godine je u 39 zemalja proizvedeno ukupno 93,54 miliona automobila i lakih komercijalnih vozila širom svijeta, sa KInom kao najvećim svjetskim proizvođačem sa 30,16 miliona vozila. SAD su se našle na drugom mjestu sa 10,61 miliona vozila, dok je Japan zauzeo treće mjesto sa 8,93 miliona proizvedenih vozila. Ostale zemlje koje su proizvele više od milion vozila uključuju Indiju, Južnu Koreju, Njemačku, Meksiko, Španjolsku, Brazil, Tajland, Kanadu, Francusku, Tursku, Češku, Indoneziju, Slovačku i Veliku Britaniju. Ukupno su ostale zemlje proizvođači, koje nisu članovi međunarodne organizacije proizvođača automobila, proizvele 2.006.197 vozila.

Kada je riječ samo o putničkim vozilima, proizvedeno je 67,13 miliona vozila širom svijeta, sa KInom, SAD-om i Japanom kao vodećim proizvođačima. Slijede Indija, Njemačka, Južna Koreja, Španjolska, Brazil, Češka, Indonezija, Slovačka i Francuska. U poređenju sa prethodnim godinama, proizvodnja automobila je imala blagi rast, sa 84,83 miliona vozila proizvedenih 2019. godine, 77,43 miliona vozila 2020. godine, oko 80 miliona vozila 2021. godine i 93,54 miliona vozila prošle godine.

U svim evropskim zemljama u 2023. godini je proizvedeno 18,12 miliona vozila, što je porast u odnosu na prethodnu godinu kada je proizvedeno oko 16,03 miliona vozila. Brojke ukazuju na stabilnu proizvodnju automobila širom svijeta, sa zemljama poput Kine, SAD-a i Japana koji dominiraju na tržištu.

Asocijacija uvoznika vozila i dijelova saopćila je o ovim statistikama, naglašavajući značaj automobilske industrije širom svijeta. Pratite sa našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu za više vijesti iz automobilske industrije.

Milan Petrović avatar