Turci pljuvali Tadića, sad drhte! UEFA posle skandala pokrenila istragu protiv Demirala

Aleksandar Vuković avatar

UEFA je presekla i pokrenula istragu protiv turskog defanzivca Meriha Demirala zbog proslave gola protiv Austrije na Evropskom prvenstvu. Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je istragu u skladu sa članom 31(4) u vezi sa „navodnim neprikladnim ponašanjem“. Demiral je postigao oba gola za Tursku i odveo svoj tim u četvrtfinale gde će igrati protiv Holandije, ali je pitanje da li će on biti na terenu.

Defanzivac je uspeh Turske slavio tako što je rukama formirao tzv. „vučji pozdrav“, odnosno napravio simbol „Sivih vukova“. Radi se o desničarskoj ekstremističkoj ideologiji iz Turske. „Sivi vukovi“ veruju u superiornost „turske rase“ i žele ujedinjenje svih turskih naroda u jednu državu, proširenu od Balkana preko centralne Azije do Kine u kojoj nema mesta za manjine i neištomišljenike. Specifičan pozdrav pravi se postavljanjem šake i prstiju u oblik koji podseća na glavu vuka. Kažiprst i mali prst su podignuti i predstavljaju vučije uši, dok su palac, srednji i domali prst spojeni u tačku kako bi izgledali poput njuške vuka.

Inače, Turci su na društvenim mrežama razapeli našeg reprezentativca Dušana Tadića zbog tri prsta kako bi odbranili svog reprezentativca, a sada strepe jer bi UEFA mogla da suspenduje njihovog heroja.

Demiral je rekao da je pozdrav, koji je zabranjen u Austriji i Francuskoj, bio unapred planiran u slučaju da postigne gol.

„Imao sam na umu ovakvu proslavu gola, što sam i uradio. Veoma sam ponosan što sam Turčin, tako da sam posle gola to duboko osetio i želeo sam da to uradim, i veoma sam srećan što sam to uradio“, kazao je reprezentativac Turske.

Fudbaleri Rumunije su takmičenje na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj završili u osmini finala porazom od Holandije (3:0), ali i oduševili sve ljubitelje fudbala.

Aleksandar Vuković avatar