Tesla Model Y dobio dozvolu u Kini, mogu ga koristiti i državni službenici

Milan Petrović avatar

Proizvođač automobila Tesla dobija podršku vlasti u Kini

Kompanija Tesla je do sada imala problema sa učešćem na javnim tenderima u određenim vladinim i vojnim institucijama u Kini zbog straha od špijunaže i ugrožavanja bezbednosti podataka.

Međutim, vlasti u kineskoj provinciji Jiangsu su nedavno uvrstile Model Y na listu „odobrenih vozila“ za državne službe. Tesla je tako postala prvi strani proizvođač automobila koji je dobio licencu u ovoj provinciji, saopštio je Paper.cn.

Model Y se proizvodi u Šangaju i košta 249.900 juana (34.377 dolara), prema katalogu državnih nabavki. Ovo uključivanje u katalog znači da će državni organi i javna preduzeća moći da koriste Model Y kao službeno vozilo, istakla je agencija dpa.

Iako je ovaj potez izazvao kritike, vlasti su naglasile da je licenca izdata za Teslin Model Y koji se pravi u Kini, i da je označen kao domaći proizvod.

Tesla se prethodno suočavala sa poteškoćama u učešću na javnim tenderima u Kini zbog straha od špijunaže i bezbednosnih rizika. Međutim, u aprilu su ova ograničenja ukinuta, što se poklopilo sa posetom izvršnog direktora Ilona Maska Pekingu i sastankom sa premijerom Li Keqiangom.

Li Keqiang je tokom sastanka istakao Teslu kao primer uspešne američko-kineske saradnje. Odluka da se uključi Tesla u državnu nabavku odražava podršku Kine razvoju pametnih povezanih vozila, bez obzira na mesto proizvodnje, rekao je Sun Xiaohong, generalni sekretar automobilskog sektora Kineske privredne komore za uvoz i izvoz mašina i elektronskih proizvoda.

Sa druge strane, Tesla se suočava i sa visokim carinama koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija na uvoz električnih automobila proizvedenih u Kini. Brusel je privremeno uveo carine između 17 i 38 procenata, prihvatajući „razumne“ zahteve Tesle da se primeni posebna carinska stopa u završnoj fazi postupka.

Ova podrška vlasti u Kini će značajno olakšati poslovanje kompanije Tesla na ovoj tržište i omogućiti joj veći pristup državnim institucijama i preduzećima. Sa uključivanjem Modela Y u državnu nabavku, Tesla će imati priliku da unapredi svoje prisustvo na kineskom tržištu i ostvari veći uticaj u regionu.

Učesnici u ovom potezu su optimistični u pogledu budućih koraka kompanije Tesla u Kini, uz podršku vlasti koje cene njihov doprinos razvoju električnih vozila i tehnologije povezanih vozila. Sa ukidanjem ograničenja na javnim tenderima, Tesla će imati veću mogućnost da se takmiči sa drugim proizvođačima automobila na kineskom tržištu i ostvari dalji rast i uspeh.

Milan Petrović avatar