SVI STREPE OD JEDNOG ČOVEKA: Orban i Si Đinping u Pekingu, nastavlja se „mirovna misija“ koja može promeniti mnogo toga

Milan Petrović avatar

Kineski predsednik Si Đinping sastao se sa mađarskim premijerom Orbanom u Pekingu tokom njegove posete Kini. Ova poseta je deo nastojanja Orbanove vlade da uspostavi jače veze sa Kinom, kao i sa drugim velikim silama poput Rusije. Orban je nedavno imao sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, a planira i druge sastanke u narednim sedmicama.

Orbanova poseta Kini je iznenadila evropske političare, a ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je savetovao svoje evropske kolege da se pripreme za „mirovnu misiju“ koju će Orban obaviti u narednim nedeljama. Orban, koji je poznat po svojim nacionalističkim stavovima, vodi politiku koja se često razlikuje od evropskog mainstreama, posebno što se tiče odnosa sa Kinom i Rusijom.

Orban je posetio Moskvu prošlog petka kako bi se sastao sa Putinom, što je takođe izazvalo iznenađenje i zabrinutost u Evropi. Mađarska očigledno nastoji da izgradi strateške veze sa Rusijom i Kinom, uprkos protivljenju nekih evropskih lidera. Orbanova politika prema stranim silama je ponekad kontroverzna, ali on nastavlja da jača svoje međunarodne veze kako bi zaštitio interese Mađarske.

Orbanova poseta Kini nije samo političke prirode, već ima i ekonomske implikacije. Kina je jedna od najvećih ekonomija na svetu, a Orbanova vlada želi da iskoristi ove veze kako bi unapredila mađarsku privredu. Kina je važan trgovinski partner za Mađarsku, a Orban vidi mogućnost za jačanje ekonomske saradnje između ove dve zemlje.

Važno je napomenuti da Orbanova politika nije uvek dobro prihvaćena u Mađarskoj i Evropi. Neki kritičari optužuju ga za autoritarni stil vladavine i za kršenje ljudskih prava. Međutim, Orban i dalje uživa podršku većine mađarskih birača, koji ga vide kao lidera koji štiti nacionalne interese i suverenitet zemlje.

Orbanov susret sa kineskim predsednikom Si Đinpingom pokazuje da Mađarska nastavlja da gradi svoje veze sa drugim velikim silama, uprkos pritiscima iz Evrope. Orbanova politika spoljnopolitičkog balansiranja izaziva polemike i rasprave, ali on ostaje dosledan svojim stavovima i ciljevima.

U zaključku, poseta mađarskog premijera Orbana Kini pokazuje da Mađarska želi da jača svoje veze sa drugim velikim silama, kao što su Kina i Rusija. Orbanova politika spoljnopolitičkog balansiranja izaziva različite reakcije u Evropi, ali on ostaje veran svojim ciljevima i idejama. Njegova politika može biti kontroverzna, ali on je odlučan da štiti nacionalne interese Mađarske i da gradi jače veze sa drugim zemljama širom sveta.

Milan Petrović avatar