Sve bliži dolazak novog Renaulta 4

Milan Petrović avatar

Renault je objavio svoj plan za ponovno oživljavanje starih modela kao dio svoje strategije Renaulution. Šef kompanije Renault, Luca de Meo, otkrio je da se planira barem još jedno ponovno oživljavanje imena starog modela, nakon uspješnog povratka modela R5 kao električnog modela i nasljednika modela Zoe.

Nakon godinu dana, Renault planira lansirati i model R4, takođe kao električni automobil. Registracija novog loga R4 u Evropskom patentnom uredu potvrdila je Renaultove planove za ovaj model. Renault 4 proizveden je od 1961. do 1992. godine i prodan je preko osam miliona puta širom svijeta. Bio je poznat po svojoj praktičnosti i pristupačnoj cijeni.

Novi Renault 4 će biti znatno urbanijeg stila nego originalni model. Na izložbenom sajmu u Parizu, novi Renault 4 predstavljen je kao pravi SUV sa detaljima poput rezervnog kotača na karbonskom krovu ispod zateznih traka u boji magenta. Kratki prepusti osiguravaju velike pristupne uglove, a kamere zamjenjuju vanjska ogledala. Prednja svijetla su matrična LED svjetla.

Iako će produkcijska verzija modela R4 imati konvencionalniji vanjski stil nego konceptni automobil, zadržat će neke karakteristične detalje kao što su prednji dio i kružna prednja svjetla. Bočne šeme su drugačije, sa konvencionalnijim lukovima točkova, nosačima retrovizora i kvakama na vratima.

Novi Renault 4 će se temeljiti na platformi AmpR Small, koja dijeli neke komponente sa platformom CMF-B EV. Slično je kao i model R5, Alpine A290 i električna Nissan Micra. Renault 4 će koristiti istu tehnologiju kao i model R5, uključujući sinhroni motor u tri nivoa snage sa pogonom na prednje točkove.

Prva verzija modela R4 će imati 70 kW snage i 215 Nm obrtnog momenta, sa dometom od oko 300 km. Dolazi i verzija sa 90 kW snage i 225 Nm obrtnog momenta, kao i top model sa 110 kW snage i 245 Nm obrtnog momenta, sa dometom od oko 400 km. Top model će imati bateriju od 52 kWh, dok će manje verzije imati bateriju od 40 kWh.

Renaultov plan za ponovno oživljavanje starih modela pokazuje njihovu predanost održivom razvoju i elektrifikaciji automobila. Nova generacija modela R4 će donijeti modernizovanu verziju popularnog modela sa električnim pogonom i poboljšanim performansama. Renaultova strategija Renaulution ima za cilj udovoljiti potrebama tržišta za ekološki prihvatljivim vozilima, dok istovremeno zadržava tradiciju i naslijeđe marke.

Renaultova odluka da ponovo oživi model R4 kao električno vozilo pokazuje njihovu viziju za budućnost automobilske industrije. Sa planiranim lansiranjem novog modela R4, Renault će nastaviti da vodi put ka elektrifikaciji automobila i održivom razvoju, nudeći kupcima atraktivne i ekološki prihvatljive modele sa pouzdanim performansama. Uz lansiranje modela R4 kao nasljednika modela Zoe, Renault će pojačati svoju prisutnost na tržištu električnih vozila i ponuditi kupcima širok spektar opcija za električnu mobilnost.

Milan Petrović avatar