Koliko raketa ima Iran? Pregled kompletnog raketnog arsenala IRGC-a

Milan Petrović avatar

Iran ima najveći i najraznovrsniji raketni arsenal na Bliskom istoku, sa „više od 3.000“ balističkih projektila prema izjavi komandanta američke Centralne komande, generala Keneta Mekenzieja. Iranski raketni arsenal uključuje i sisteme kopnenih krstarećih raketa, a tokom protekle decenije Iran je poboljšao preciznost svojih raketa, čineći ih ozbiljnom pretnjom. Iako je Iran samostalno ograničio domet svojih raketa na 2.000 km, postoji mogućnost da odustane od ovog ograničenja, a već je razmestio sistem Khorramshahr koji može pogoditi ciljeve na većoj udaljenosti.

Mnoge iranske rakete su sposobne da nose nuklearne bojeve glave, što izaziva međunarodnu zabrinutost. Iako je Iran bio pozvan da ne preduzima aktivnosti u vezi sa nuklearnim balističkim projektilima osam godina, to ograničenje je isteklo u oktobru 2023. godine. Iran je koristio rakete u borbama od 2017. godine, uključujući napade na američke trupe u Iraku i napade proksija poput Huta u Jemenu.

Iranski raketni arsenal uključuje balističke rakete srednjeg i kratkog dometa, krstareće rakete i svemirske lansirne rakete. Procena tačnog broja raketa u iranskom arsenalu je teška zbog nedostatka pouzdanih informacija, ali se smatra da Iran radi na razvoju i modernizaciji svojih raketnih kapaciteta. Postoji razlika između raketa na tečno i čvrsto gorivo, sa Iranom koji sve više pažnje posvećuje razvoju raketa na čvrsto gorivo zbog njihovih operativnih prednosti.

Iran je demonstrirao različite varijante raketa poput Khorramshahr i Fatah-1, te se bavi razvojem hipersoničnih raketa. Takođe je poznato da je Iran ilegalno nabavio sovjetske krstareće rakete H-55, za koje tvrde da imaju domet do 2.500 km. Iranski arsenal takođe uključuje protivbrodske rakete poput Paveh i Kuds, koje su korištene u napadima na objekte u Saudijskoj Arabiji.

Iranski raketni program izaziva zabrinutost međunarodne zajednice, posebno u kontekstu regionalnih napetosti i sukoba. Iran je važan igrač u regionalnoj politici, a njegove vojne sposobnosti, uključujući raketni arsenal, imaju veliki uticaj na stabilnost Bliskog istoka. Praćenje i analiza iranskog raketnog programa ostaju ključni elementi bezbednosnih strategija regiona i međunarodne zajednice.

Milan Petrović avatar