Sudije Vrhovnog suda spremne da zadrže Trampa na glasačkom listiću

Milan Petrović Avatar

Vrhovni sud SAD je u nedavnom slučaju odlučio da zadrži Donalda Trampa na glasačkom listiću u saveznoj državi Kolorado, izražavajući duboku zabrinutost što jedna američka država samostalno može da diskvalifikuje kandidata koji želi na predsedničke izbore. Sudije su čule argumente o pitanju bez presedana – da li Trampu treba zabraniti glasanje zbog njegovih navodnih postupaka oko napada na Kapitol 6. januara 2021. godine. Sud u Koloradu se pozvao na 14. amandman Ustava SAD koji propisuje da oni koji su učestvovali u oružanoj pobuni, u ovom slučaju na Kapitolu, ne mogu obavljati javnu funkciju.

Ovaj potez Vrhovnog suda izazvao je žestoku debatu u američkoj javnosti. Iako je većina građana protiv Trampa, mnogi se protive ideji da se kandidatu onemogući učešće na izborima. Ipak, postupak donošenja ove odluke deluje kao suđenje u novoj eri američke politike.

Na samom sudu, sve se desilo u srcu Vašingtona, u zgradi Vrhovnog suda, centru političke moći najveće svetske sile. Odluka je bila istorijska jer je pokazala koliko duboko i kompleksno deluju pravni principi u jednoj demokratiji.

Konkretno, ova odluka pokazuje i duboko podozrenje prema Trampu i njegovim postupcima tokom i nakon izbora. Iako je bivši predsednik pokušao da ospori rezultat izbora i poriče svoju odgovornost za napad na Kapitol, mnogi se čini da ga smatraju krivim za sve što se desilo na Kapitolu.

Odluka Vrhovnog suda u Koloradu može da ima dalekosežne posledice ne samo za Trampa, već i za druge buduće kandidate. Pitanje je da li države SAD imaju suviše veliku slobodu u diskvalifikaciji kandidata za predsedničke izbore, ili se ovakve odluke moraju donositi na saveznom nivou.

Ovo pitanje otvara i dilemu o pravilima u američkoj politici i državama, kako bi se izbegli slični problemi u budućnosti. Takođe, ova odluka može značiti trajnu promenu u političkom sistemu SAD, sa potencijalno velikim uticajem na političku kulturu u ovoj zemlji.

S obzirom na to da je odluka Vrhovnog suda ne samo politički, već i pravno relevantna, ona je otvorila i pitanje o potrebi reforme američkog pravnog sistema, kako bi se izbegli slični problemi u budućnosti.

Donalda Trampa tretiraju kao nezgodan primer koji bi mogao otvoriti Pandorinu kutiju mnogih drugih pitanja koja će verovatno biti susedna onome što bi neki mogli da nazovu suđenjem politike Trampovog tipa.

Reakcije na ovu odluku su bile podeljene. Dok su neki od Trampovih pristalica izrazili negodovanje zbog diskvalifikacije, drugi su smatrali da je ovo ispravna odluka u skladu sa pravnim principima.

Na kraju, odluka Vrhovnog suda u Koloradu pokazala je da je američki pravni i politički sistem sposoban da se nosi sa ovakvim kontroverzama i da su svi akteri prinuđeni da se pridržavaju zakona i pravila. Sve je ovo samo još jedna potvrda koliko je SAD postala svet za sebe i svoje specifičnosti i problema koje treba rešiti na svom političkom i pravnom putu.

S tim u vezi, pitanje koje se nameće jeste kako će se sve ovo odraziti na naredne političke izbore u SAD i kakve posledice će imati po same političare i države. Jedno je sigurno, ovakve odluke Vrhovnog suda imaju dalekosežan uticaj na politički ambijent u SAD i često se po njima može videti kretanje i trendovi u samoj američkoj politici. Zato je važno pratiti i analizirati sve aspekte ovakvih odluka, jer one oblikuju političku budućnost jedne od najmoćnijih država na svetu.

Milan Petrović Avatar