Stižu velike promjene, ovo će morati imati svi novi automobili

Milan Petrović avatar

Nova uredba EU nalaže da svi novi automobili od 7. jula 2024. moraju biti opremljeni brojnim novim sistemima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenje brzine.

Ovo će biti obavezno samo za nove modele koji će biti predstavljeni ove godine, ne i za modele koji su od ranije na tržištu. Oni će sisteme morati uvesti prilikom narednog redizajna ili predstavljanja novog modela.
Radi se o sistemu Intelligent Speed Assistance (ISA), pametnom sistemu pomoći koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrovani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. jula 2024. Ukratko, sistem koristi zvučne ili vizuelne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Sistem takođe može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obavezne sisteme pomoći, poput crne kutije koja bi trebala da obezbijedi podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol.

Od 7. jula 2024. dodatni sistemi pomoći biće obavezni za novoregistrovana vozila:

Blackbox (crna kutija): Automobili dobijaju snimač podataka o nesrećama ili snimač podataka o događajima (EDR). Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju vazdušnog jastuka, ali ih redovno i briše. Samo u slučaju nesreće podaci se čuvaju nekoliko sekundi prije i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruisao tok nesreće.

Podaci o nesrećama pohranjuju se lokalno u vozilu u zatvorenom i anonimizovanom sistemu. Pošto je crna kutija obavezna za sva novorazvijena vozila od prošlog jula, već danas je ugrađena u brojne nove automobile.

Pomoć pri kočenju u nuždi: Ovo se odnosi na automatski operativni sistem koji može samostalno prepoznati opasne situacije i zatim automatski zakočiti vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.

Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svjetlo kočenja u nuždi na zadnjem dijelu vozila, koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.

Upozorenje na umor: Ovaj sistem je namijenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, na primjer, akustična ili vizuelna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.

Asistent za vožnju unazad: Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unazad, takođe su potrebni pomoćnici koji detektuju osobe ili predmete iza vozila.

Upozorenje o napuštanju trake (lane assist): Sistem podrške koji detektuje kad automobil pređe u drugu traku i pomaže vozaču da ostane u svojoj traci.

Alcolock u pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, takozvane Alcolocks, takođe postaje obavezno. U budućnosti će se imobilizatori jednostavno morati naknadno ugraditi.

Ovi propisi su doneseni radi povećanja sigurnosti u saobraćaju i smanjenja broja saobraćajnih nesreća. Vozači novih automobila će morati biti oprezniji i poštovati ograničenja brzine kako bi se izbjegle potencijalne nezgode. Nova tehnološka rješenja trebala bi pomoći u spašavanju života i smanjenju ozbiljnih povreda u saobraćajnim nesrećama.

Milan Petrović avatar