Šta uraditi kada vam se motor pregreje

Milan Petrović avatar

Letnja putovanja mogu biti fantastičan način da provedete vreme, ali mogu biti i izazov za sistem hlađenja motora. Visoke temperature, duge vožnje i potencijalno gužve mogu dovesti do pregrevanja motora, a to može biti problem za vozače tokom letnjih meseci.

Pregrevanje motora obično se dešava na najnepogodnijim mestima, poput auto-puteva ili otvorenih prostora bez hlada. Kada se nađete u takvoj situaciji, važno je pravilno reagovati.

Kada temperatura motora dostigne kritičnu tačku, nemojte gasiti motor jer to može biti kontraproduktivno. Prekid cirkulacije rashladne tečnosti može dovesti do dodatnog porasta temperature i potencijalnog oštećenja motora, što je posebno rizično za turbo motore. Umesto toga, preporučuje se ostaviti motor da radi u neutralnom položaju i isključiti klimu. Ako je potrebno, možete uključiti grejanje na maksimum ili otvoriti poklopac motora radi dodatnog rashlađivanja.

Važno je napomenuti da nikada ne bi trebalo otvarati čep hladnjaka dok je motor vruć, jer rashladna tečnost pod visokim pritiskom i temperaturom može izazvati ozbiljne opekotine. Ako primetite da vaše vozilo „kuva“, odnosno izbacuje rashladnu tečnost, odmah ugasite motor.

Prevencija je ključna kada je reč o pregrevanju motora. Pre dužih putovanja, proverite stanje vašeg vozila, nivo rashladne tečnosti i ulja u motoru. Ove jednostavne mere mogu vam uštedeti mnogo nevolja na putu.

Vožnja tokom letnjih meseci može biti izazovna, ali uz pravilno održavanje vozila i pažljivu vožnju, možete smanjiti rizik od pregrevanja motora i uživati u bezbednoj i prijatnoj vožnji.

Ostanite bezbedni na putu i uživajte u letnjim avanturama!

Milan Petrović avatar