Srušićemo Beograd na vodi (VIDEO)

Jovana Radić avatar

Popularni srpski satiričar Zoran Kesić nedavno je zapalio društvene mreže izjavom da bi rušio zgrade da dođe na vlast. Njegova izjava izrečena na opozicionoj televiziji izazvala je brojne reakcije i podigla prašinu.

Kesić je na ironičan način kritikovao aktuelne vlasti u Beogradu, posebno projekt „Beograd na vodi“, nazivajući ga osveživačem prostorije. On je istakao da se umesto građenja luksuznih zgrada, trebaju graditi parkovi i očuvati zelene površine.

Oštre reči koje je Kesić upotrebio uzburkale su javnost, a mnogi su se pitali da li je to samo šala ili ozbiljna pretnja vlasti. Ipak, zasigurno je da je Kesić svojim izjavama skrenuo pažnju na problematiku urbanizma i građevinskih projekata u Beogradu.

Ova izjava došla je u vreme kada se u Srbiji sve češće postavlja pitanje o odnosu prema urbanom planiranju i očuvanju kulturne baštine. Projekti poput „Beograd na vodi“ nailaze na mnoge kritike zbog nedostatka transparentnosti i nedovoljnog uvažavanja mišljenja građana.

Naravno, Kesićeve reči nisu jedini oblik kritike aktuelnih vlasti. Brojni građani, arhitekte, urbanisti i aktivisti već duže vreme upozoravaju na probleme u planiranju urbanog prostora i zalažu se za očuvanje zelenih površina i kulturne baštine.

Nije retkost da se javne debate oko urbanizma pretvore u političke sukobe, a Kesićeva izjava samo je dodatno podgrejala rasprave o tome šta treba i kako treba graditi u Beogradu. Pitanje je da li će se ovakvi stavovi pretočiti u konkretna rešenja i promene u urbanističkim projektima ili će ostati samo plod plod mašte satiričara.

U međuvremenu, Kesić je nastavio sa svojim šalama i provokacijama na društvenim mrežama, ali je i dalje ostao tema brojnih polemika i rasprava. Njegova hrabra izjava o rušenju zgrada kako bi se napravili parkovi, sada se čini kao poziv na akciju i promene u urbanističkom planiranju.

U svakom slučaju, ova izjava Zorana Kesića pokazuje koliko je važno otvoreno i kritičko mišljenje u društvu, te da se problemi urbanog planiranja ne smeju ignorisati ili tretirati olako. Građani Beograda i Srbije imaju pravo da se izjasne o tome kako žele da izgleda njihov grad i da se njihova mišljenja uvaže prilikom donošenja odluka o urbanističkim projektima.

Jovana Radić avatar