Rusija spremna da nastavi isporuke gasa u EU preko Ukrajine, odluka na Kijevu

Milan Petrović avatar

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je da odluka o budućnosti tranzita ruskog gasa u zemlje Evropske unije preko teritorije Ukrajine zavisi od spremnosti Kijeva da nastavi isporuke nakon isteka aktuelnog tranzitnog sporazuma 2024. godine. Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je u martu da Ukrajina neće obnoviti ugovor sa Gaspromom nakon 31. decembra, a predsednik ukrajinske energetske kompanije Naftogas Aleksej Černišov je odbacio produženje ugovora sa Rusijom prošle godine.

Lideri Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, dali su instrukcije nadležnim kompanijama njihovih zemalja da se dogovore o uslovima isporuke gasa preko Snage Sibira 2 što je pre moguće, rekao je Novak. Sastanak predsednika Rusije i Kine održan je u Astani na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Novak nije precizirao moguće smernice za potpisivanje ugovora ili početak isporuka, ali Putin je takođe imao bilateralni sastanak sa predsednikom Mongolije Ukhnaginom Hurelsukom.

Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu je pitanje od velike važnosti za obe zemlje, ali i za države članice EU koje zavise od isporuka ruskog gasa. Ukrajina je izrazila nameru da se oslobodi svoje zavisnosti od ruskog gasa i diversifikuje svoje izvore snabdevanja. Sa druge strane, Rusija želi osigurati siguran i stabilan tranzit gasa u Evropu, ali istovremeno razvijati nove kanale izvoza svojih resursa.

Sporovi u vezi sa tranzitom gasa su se često javljali između Rusije, Ukrajine i EU, ali su i dalje neophodni pregovori kako bi se postigla održiva rešenja za sve strane. Očigledno je da interesi Rusije, Ukrajine i EU nisu uvek usaglašeni, ali ekonomska zavisnost je snažan motivator za pronalaženje rešenja i postizanje sporazuma.

Vladimir Putin i Si Đinping su očigledno svesni važnosti saradnje između Rusije i Kine u vezi sa isporukom gasa, a instrukcije da se ubrza proces isporuke gasa preko Snage Sibira 2 ukazuju na njihovu odlučnost da ubrzaju proces dogovaranja i implementacije sporazuma. Ova saradnja može imati značajan uticaj na globalno tržište gasa, kao i na diplomatske odnose između Rusije, Kine i drugih zemalja.

Rusija i Kina su dve od najvećih svetskih sila koje imaju veliki uticaj na svetsku politiku, ekonomiju i energetiku. Njihova saradnja u vezi sa isporukom gasa može dodatno ojačati njihov položaj na međunarodnoj sceni, ali istovremeno može izazvati zabrinutost u drugim zemljama koje se oslanjaju na izvoz gasa i koje bi mogle izgubiti deo tržišnog udela.

Rusija je jedan od najvećih svetskih izvoznika gasa, sa velikim rezervama i kapacitetima za isporuku u Evropu i Aziju. Kina, sa svojom rastućom ekonomijom i potrebom za energijom, predstavlja veliko tržište za ruski gas, ali i za druge izvore energije. S obzirom na potrebe i interes Rusije i Kine, ova saradnja može biti obostrano korisna i doprineti ekonomskom razvoju obe zemlje.

Ukrajina, sa svojom geostrateškom pozicijom i značajem za tranzit gasa, takođe igra ključnu ulogu u regionalnom energetskom lancu. Odluka Ukrajine da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa može imati dugoročne posledice na energetsku sigurnost regiona, ali istovremeno može pomoći u jačanju njenih veza sa EU i drugim partnerima.

Budućnost tranzita ruskog gasa preko Ukrajine je neizvesna, ali pregovori i dogovori između Rusije, Ukrajine i EU su neophodni kako bi se očuvala stabilnost i sigurnost isporuka gasa u Evropu. Očigledno je da politički, ekonomski i energetski interesi svih strana igraju ključnu ulogu u ovom pitanju, ali isto tako je jasno da saradnja i dogovor mogu doneti obostrane koristi i doprineti regionalnoj stabilnosti i prosperitetu.

Milan Petrović avatar