Dijalog Beograda i Prištine: Lajčaku ističe mandat, a rezultata pregovora nema

Jovana Radić avatar

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se bez vidljivih pomaka uprkos naporima specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Analitičari ističu da bi trebalo prekinuti pregovore dok se ne održe izbori na Kosovu i Metohiji, američki predsednički izbori i formira nova Evropska komisija (EK).

Prošle i ove nedelje u Briselu su se sastali predstavnici Beograda i Prištine, ali bez ikakvih pomaka u pregovorima. Iako je Lajčaku produžen mandat, pitanje je šta će moći da uradi do tada, s obzirom na nedostatak volje sa obe strane.

Miloš Bešić, profesor političkih nauka, smatra da bi trebalo prekinuti pregovore jer je jasno da nema političke volje ni Prištine ni EU da se oni okončaju. On ističe da je Kurtijeva jedina strategija nezavisno Kosovo po svaku cenu, bez kompromisa, dok međunarodni posrednici podržavaju tu ideju.

Mandat Lajčaka je produžen kako bi olakšao posao svom nasledniku, a Iako neki smatraju da će njegov mandat biti u znaku potrage za naslednikom, suština sastanaka u Briselu je da pokažu da dijalog živi i da se pripremi teren za novog visokog predstavnika.

Tobi Vogel, ekspert za spoljnu politiku, smatra da je dijalog već mrtav i da mu je potrebno ponovno pokretanje sa novim visokim predstavnikom Kajom Kalas. On ocenjuje da će ona biti tvrđa prema Beogradu od prethodnog tima.

Osim političkih nesuglasica, prošle nedelje je došlo do incidenta jer Kurti nije bio spreman da razgovara sa Vučićem „oči u oči“ dok Bisljimi nije hteo da razgovara o osnivanju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala još Briselskim sporazumom 2013. godine.

Ipak, bez obzira na sve probleme, dijalog se nastavlja, ali bez vidljivih pomaka. Svi se pitaju šta će biti dalje, dok se čeka novo razrešenje i novi pokušaji za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Jovana Radić avatar