Rekordno povećanje broja malignih bolesti izazvanih pušenjem

Milan Petrović avatar

Nova analiza organizacije Kancer Risrč UK (CRUK) otkrila je da je broj dijagnostikovanih kancerogenih oboljenja uzrokovanih pušenjem dosegao rekordnu razinu. Prema podacima, gotovo 160 osoba svakodnevno dobije dijagnozu raka koji je rezultat pušenja. CRUK poziva novu britansku vladu da hitno usvoji zabranu pušenja koja je bila odgođena tijekom općih izbora. Laburisti su obećali podršku donošenju zakona kojim bi se zabranilo djeci mlađoj od 15 godina kupovanje duhanskih proizvoda.

Prema istraživanjima, u Velikoj Britaniji je svake godine više od 78.000 osoba umire od kancerogenih bolesti uzrokovanih pušenjem. Prema podacima CRUK-a, pušenje je povezano s više od 15 vrsta karcinoma, uključujući pluća, grlo, jednjak, mokraćni mjehur, jetru i gušteraču. Ovi podaci jasno prikazuju štetne učinke pušenja na zdravlje ljudi te potrebu za hitnom akcijom u borbi protiv ove ozbiljne javnozdravstvene problema.

CRUK poziva novu britansku vladu da brzo djeluje kako bi zaustavila ovaj trend rasta broja dijagnoza kancerogenih bolesti uzrokovanih pušenjem. Prema njihovim preporukama, jedan od ključnih koraka je hitno donošenje zakona koji bi ograničio pristup duhanskim proizvodima maloljetnicima i povećao poreze na duhanske proizvode kako bi se smanjila njihova dostupnost i potaknula smanjenje pušenja među stanovništvom.

Istraživanja su pokazala da je pušenje vodeći uzrok smrti koji se može prevenirati, te da su zabrane pušenja i povećanje cijena duhanskih proizvoda jedni od najučinkovitijih metoda za smanjenje broja pušača i smanjenje rizika od razvoja kancerogenih bolesti. Stoga je hitno djelovanje potrebno kako bi se zaštitilo zdravlje građana i smanjio teret javnih zdravstvenih sustava uzrokovan pušenjem.

Laburisti su podržali ovu inicijativu te obećali podršku usvajanju zakona koji bi spriječio djecu mlađu od 15 godina u kupovanju duhanskih proizvoda. Ova mjera ima za cilj zaštititi najmlađe od štetnih učinaka pušenja te ih odvratiti od početka konzumacije duhanskih proizvoda. Osim toga, povećanje poreza na duhanske proizvode može imati značajan utjecaj na smanjenje potrošnje duhana među odraslim osobama te potaknuti postojeće pušače da prestanu pušiti.

Kancerogeni učinci pušenja su dobro dokumentirani i poznati već dugi niz godina. Ipak, broj dijagnoza kancerogenih oboljenja uzrokovanih pušenjem i dalje raste, što zahtijeva hitne mjere kako bi se zaustavio ovaj trend i zaštitilo zdravlje građana. Kancer Risrč UK (CRUK) u svojoj analizi upozorava na ozbiljnost problema te poziva na brzu reakciju kako bi se spriječila daljnja šteta i smanjila prevalencija pušenja u društvu.

Uzrokovanje pušenjem je moguće izbjeći kroz preventivne mjere, edukaciju i zabrane koje bi ograničile dostupnost duhanskih proizvoda te potaknule ljude na zdravije životne navike. Kao što su istaknuli stručnjaci, zabrane pušenja i povećanje cijena duhanskih proizvoda su ključne mjere koje bi mogle značajno doprinijeti smanjenju broja pušača i smanjenju rizika od razvoja kancerogenih bolesti.

Ukupno gledajući, borba protiv pušenja i smanjenje broja pušača je važna javnozdravstvena inicijativa koja zahtijeva suradnju svih dionika društva – od vlade, zdravstvenih stručnjaka, obrazovnih institucija do samih građana. Samo zajedničkim naporima možemo postići značajne pomake u prevenciji kancerogenih oboljenja uzrokovanih pušenjem i zaštititi zdravlje svih građana. Stoga je važno djelovati sada kako bismo spriječili daljnje pogoršanje situacije i osigurali bolju budućnost za sve.

Milan Petrović avatar