RASULO U DEMOKRATSKOJ STRANCI! Senatori traže da se Bajden povuče!

Milan Petrović avatar

Senator Vorner tvrdi da Bajden nije uspeo da ostvari dobar nastup tokom prošlonedeljne debate i da bi njegovo dalje učešće u predsedničkoj trci moglo da naškodi demokratskoj stranci. On se nada da će uspeti da okupi dovoljan broj demokratskih senatora kako bi ubedili Bajdena da se povuče.
Prema rečima neimenovanih izvora bliskih ovom pitanju, Vorner je već kontaktirao neke od najuticajnijih demokratskih senatora kako bi ih pozvao da podrže njegovu inicijativu. Međutim, zvanično niko od njih nije potvrdio ovu vest.
Ovo nije prvi put da se Bajden nalazi pod pritiskom da se povuče iz predsedničke trke. Nakon loših rezultata na prvim izborima u Ajovi i Novom Hempširu, neki demokratski lideri su javno izrazili sumnju u njegovu sposobnost da pobedi aktuelnog predsednika Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru.
Međutim, Bajden je nastavio sa kampanjom, insistirajući da ima podršku birača i da je spreman da se suoči sa izazovima koji mu se postavljaju. On je izjavio da nije iznenađen pokušajem političkih protivnika da ga diskredituju, ali da će nastaviti da se bori za svoje političke ciljeve.
Bajden trenutno važi za vodećeg kandidata demokrata u trci za predsedničku nominaciju, ali njegova popularnost dramatično opada kako se bliži Superutorak – dan kada će se održati ključni izbori u više od deset američkih saveznih država.
Senator Vorner smatra da bi Bajdenov odlazak sa političke scene mogao da otvori vrata drugim kandidatima i da omogući demokratama da se bolje organizuju i da se fokusiraju na zajednički cilj – pobedu na predsedničkim izborima.
U međuvremenu, Bajdenov tim se oglasio saopštenjem u kojem kategorički negiraju navode o njegovom eventualnom povlačenju iz trke. Oni tvrde da Bajden i dalje uživa podršku širokog kruga birača i da će nastaviti sa kampanjom bez obzira na političke pritiske.
Pitanje Bajdenovog daljeg učešća u trci za predsedničku nominaciju i dalje ostaje otvoreno, ali jedno je sigurno – ova politička drama dodatno komplikuje ionako turbulentnu predizbornu kampanju demokrata. Sa sve većim brojem kandidata koji se bore za pažnju birača i sa sve većom konkurencijom u stranci, demokrate će morati da donesu tešku odluku o svom konačnom kandidatu koji će se suprotstaviti Donaldu Trampu na predsedničkim izborima.
Hoće li Bajden odustati ili će nastaviti sa borbom za predsedničku nominaciju, to će vreme pokazati. U međuvremenu, demokrate će morati da se suoče sa sve većim izazovima i da se dobro organizuju kako bi osigurale pobedu na izborima u novembru. Jer jedno je sigurno – bez jedinstvenog kandidata i jasne strategije, demokratska stranka će teško moći da se suprotstavi trenutnom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: