PREMIJER FRANCUSKE DAJE OSTAVKU Atal se obratio naciji: „Ostajem na funkciji dokle god to bude zahtevala dužnost“ (VIDEO)

Milan Petrović avatar

Aktuelni premijer Francuske, Gabrijel Atal, izjavio je da će podneti ostavku nakon završetka vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj. Atal je istakao da će ostati na funkciji dok god to bude zahtevala dužnost, ali da će podneti ostavku predsedniku Republike u ponedeljak ujutru. Nije postignuta apsolutna većina jedne stranke na izborima, što može izazvati zabrinutost kod francuskog naroda.

Prema projekcijama nakon zatvaranja birališta, levica Novi narodni front se nalazi na prvom mestu sa između 180 i 215 mesta u parlamentu, dok centristička koalicija predvođena Emanuelom Makronom može osvojiti između 150 i 180 mesta. Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen zauzima poslednje mesto sa očekivanih 120-150 mesta prema anketi IFOP-a.

Atal je istakao da je biti premijer bio čast njegovog života i da je odan republičkoj tradiciji. Iako je izrazio zadovoljstvo što je njegov tabor uspeo da izdrži tokom izbora, Atal je istakao da situacija bez apsolutne većine izaziva neizvesnost kod francuskog naroda. Emanuel Makron sačekaće da se nova Skupština „strukturira“ kako bi doneo neophodne odluke.

Atal je naglasio da počinje nova era u Francuskoj, gde će se o sudbini zemlje odlučivati „više nego ikada u parlamentu“. Iako je iznenadio rezultatima drugog kruga izbora, Atal je istakao da će preuzimati dužnosti onoliko dugo koliko to bude zahtevala dužnost.

Ovi izbori su bili važni za političku scenu u Francuskoj, gde je levica Novi narodni front osvojila većinu mesta u parlamentu, dok je centristička koalicija predvođena Emanuelom Makronom zauzela drugo mesto. Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi se na poslednjem mestu.

U svetlu rezultata izbora, mnogi Francuzi osećaju neizvesnost u pogledu budućnosti zemlje. Situacija bez apsolutne većine jedne stranke stvara dodatnu zabrinutost. Gabrijel Atal je istakao da će preuzimati svoje dužnosti onoliko dugo koliko bude zahtevala dužnost, u skladu sa svojim principima i republičkom tradicijom.

Ovo je bio nezapamćen politički trenutak za Francusku, gde se zemlja priprema da dočeka svet za nekoliko nedelja. Atal je istakao da je biti premijer bio čast njegovog života, ali da je odlučio da podnese ostavku nakon završetka vanrednih parlamentarnih izbora.

Ukupno gledajući, ovi izbori su imali veliki uticaj na političku scenu u Francuskoj. Levica je osvojila većinu mesta u parlamentu, dok je centristička koalicija zauzela drugo mesto. Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen se nalazi na poslednjem mestu, sa očekivanih 120-150 mesta prema anketama.

Gabrijel Atal je istakao da će ostati na funkciji premijera dok god to bude zahtevala dužnost, ali da će podneti ostavku u ponedeljak ujutru. Nije ostvarena apsolutna većina jedne stranke na izborima, što je izazvalo dodatnu zabrinutost u Francuskoj. Emanuel Makron sačekaće „strukturiranje“ nove Skupštine pre donošenja neophodnih odluka.

Ovi izbori su označili početak nove političke ere u Francuskoj, gde će se o sudbini zemlje odlučivati „više nego ikada u parlamentu“. Situacija bez apsolutne većine izaziva neizvesnost kod francuskog naroda, ali Atal je istakao da će preuzimati svoje dužnosti onoliko dugo koliko to bude zahtevala dužnost.

Milan Petrović avatar