Decenija od smrti velikog filmskog, pozorišnog i televizijskog glumca Bore Todorovića

Tamara Nikolić avatar

Bora Todorović, najveći šarmer jugoslovenske i srpske scene, preminuo je pre deset godina. Rođen je u Beogradu 1929. godine, u učiteljskoj porodici. Umesto studija mašinstva, završio je Pozorišnu akademiju u klasi profesora Joze Laurenčića. Prvu ulogu imao je već sa jedanaest godina, a prvi profesionalni angažman imao je u Beogradskom dramskom. Kasnije se preselio u Zagreb gde je igrao u HNK, a potom se vratio u Beograd. Najveći deo svoje karijere proveo je u Ateljeu 212, a kasnije u Zvezdara teatru.

Bora Todorović je bio poznat po svojoj sposobnosti da minimalističkim gestovima postigne maksimalan glumački izraz. Ostvario je oko 60 pozorišnih, trideset filmskih i stotinak uloga u TV dramama, TV filmovima i serijama tokom svoje karijere. Njegova uloga u filmu „Profesionalac“ donela mu je Gran pri u Monte Karlu.

Bora je imao reputaciju šarma, ali i melankolije. Imao je sklonost za karakterizaciju likova i reditelji su mu verovali da će ostvariti svoje uloge na svoj način. Bio je omiljen među kolegama i rediteljima zbog svoje prirodnosti i neverovatne sposobnosti da uđe u karakter.

Iako je nekoliko godina pre smrti odlučio da se povuče sa scene, Bora je ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji i pozorištu. I dalje se smatra jednim od najvećih glumačkih talenata tog vremena. Nakon njegove smrti, i dalje ga se sećamo kao šarmera i izuzetnog glumca koji je svojim talentom obogatio svet umetnosti.

Tamara Nikolić avatar