Pet novih elektronskih usluga na raspolaganju privredi, kao podsticaj daljim ulaganjima u obnovljive izvore energije

Milan Petrović avatar

Danas je predstavljeno pet novih digitalnih usluga koje će omogućiti efikasnije procedure za dobijanje saglasnosti iz nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine, a time i ishodovanje dozvola kako bi se ubrzale investicije u obnovljive izvore energije. Ukupno je predstavljeno 32 nove elektronske usluge, a pored potpredsednice Vlade Irene Vujović, prisustvovali su i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso i direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP) Bojana Tošić.

Potpredsednica Vujović istaknula je da digitalizacija administrativnih postupaka prilikom procene uticaja na životnu sredinu omogućuje investitorima brže i efikasnije dolazak do saglasnosti i dozvola važnih za nova ulaganja u obnovljive izvore energije. Ovim se unapređuje poslovno okruženje i gradi čvrsta saradnja između privrede i javne uprave. Digitalizacijom procedura smanjuje se upotreba papira, štiti životna sredina i stimulišu ulaganja u obnovljive izvore energije, što je u skladu sa ciljevima Vlade Srbije. Vujović je zahvalila predsednici EBRD-a na podršci u zelenoj transformaciji Srbije i podršci projektima izgradnje regionalnih i reciklažnih centara.

Digitalizovane usluge iz oblasti zaštite životne sredine obuhvataju postupke procene uticaja projekata na životnu sredinu kao što su odlučivanje o potrebi procene uticaja, određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja, saglasnosti na studiju o proceni uticaja, postupak zatečenog stanja i ažuriranje studije.

Ove digitalne usluge će omogućiti brže i efikasnije procese pri ishodovanju dozvola, što će ubrzati investicije u obnovljive izvore energije i doprineti zelenoj transformaciji Srbije. Vlada Srbije nastoji povećati upotrebu zelene energije, a ove investicije su važan korak ka održivom razvoju zemlje. Uvođenjem digitalnih procedura, smanjenje se birokratski procesi i olakšava se poslovanje, što će privući više investitora i doprineti ekonomskom razvoju zemlje.

Uz podršku EBRD-a, Srbija nastavlja sa zelenom transformacijom i podrškom održivim projektima. U cilju očuvanja životne sredine i smanjenja emisija štetnih gasova, investicije u obnovljive izvore energije su neophodne. Digitalizacija procedura u oblasti zaštite životne sredine omogućava efikasnije i transparentnije procese, olakšava poslovanje investitora i štiti životnu sredinu.

Ministarstvo zaštite životne sredine radi na unapređenju poslovnog okruženja i stvaranju boljih uslova za investicije u oblasti obnovljivih izvora energije. Kroz digitalizaciju administrativnih postupaka, omogućava se brže ishodovanje dozvola i ubrzava se proces ulaganja. Investicije u obnovljive izvore energije su ključne za zeleni razvoj i smanjenje zagađenja životne sredine.

Uvođenjem digitalnih usluga, Srbija postaje atraktivnija za investitore koji žele ulagati u obnovljive izvore energije. Digitalizacija administrativnih procesa čini poslovanje efikasnijim i omogućava brže ishodovanje dozvola, što je ključno za ubrzanje investicija i podršku zelenoj transformaciji zemlje. Ove nove elektronske usluge predstavljaju korak napred ka modernizaciji i unapređenju poslovnog okruženja u oblasti obnovljivih izvora energije.

Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Srbija nastavlja sa zelenom transformacijom i podrškom održivim projektima. Investicije u obnovljive izvore energije su ključne za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i zaštiti životne sredine. Digitalizacija procedura u oblasti zaštite životne sredine omogućava efikasnije procese i olakšava poslovanje investitora, što doprinosi održivom razvoju zemlje.

Ove digitalne usluge su korisne za investitore koji žele ulagati u obnovljive izvore energije, olakšavajući im administrativne procese i ubrzavajući procedure za ishodovanje dozvola. Uvođenjem digitalnih procedura, Ministarstvo zaštite životne sredine doprinosi unapređenju poslovnog okruženja i podršci investicijama u obnovljive izvore energije. Ovaj korak je važan za zeleni razvoj i održivu budućnost Srbije.

Milan Petrović avatar