Da li će bake i deke naplaćivati čuvanje unučića?

Milan Petrović avatar

„Bake i deke više ni unuke ne čuvaju za džabe: Počinje da se primenjuje novi zakon – Poznata i visina njihove dnevnice“

Ova vest trenutno dolazi samo iz Švedske, ali bi mogla da probudi interesovanje i u drugim zemljama. Prema novom zakonu, bakama i dekama bi mogao biti isplaćen iznos od 17 dolara dnevno za čuvanje unučića.

U emisiji „Puls Srbije“ gostovale su prof. dr Snežana Nena Šantić, predsednica Udruženja penzionera GO Stari grad, i Nadežda Satarić, magistar socijalne politike, koje su se osvrnule na ovu temu.

Ne, ovo nije luda ideja. Situacija u Švedskoj je potpuno drugačija. Imaju najnapredniji životni standard u Evropi, pa je iznos od 17 dolara simboličan za njihove standarde. U našoj kulturi, bake i deke čuvaju unuke iz ljubavi, iako se često previše trude – rekla je Satarić.

Koliko košta jedan dan čuvanja unučića?

Ne možemo tačno izračunati taj iznos, jer bake obično brinu o svim potrebama deteta kada je kod njih. Svojoj deci često kupuju stvari koje roditelji ne dozvoljavaju, što im pruža veliko zadovoljstvo. Veza između starijih i mlađih generacija je neprocenjiva – istakla je prof. dr Snežana Šantić.

Postoje baka servisi u Srbiji, gde penzionerke čuvaju decu mlađim roditeljima. Ovo funkcioniše jer deci često nije lako biti upisana u obdaništa ili imaju specifične potrebe – dodala je Satarić.

Prihvatate novac za čuvanje tuđe dece, ali ne biste za svoje?

To je sasvim normalno. Svako voli da pomaže drugima na drugačiji način. Starije žene koje sada čuvaju decu mogu biti veoma korisne, čak i uz dodatni prihod. Postoje i visokoobrazovane žene koje čuvaju unuke kako bi vežbale svoje mentalne sposobnosti – rekla je Satarić.

Baka Servis je odlična inicijativa koja koristi mnogim generacijama. Deca dobijaju pažnju, a bake osećaj korisnosti i dodatni prihod. Ovaj model je dobitan za sve – zaključila je Satarić.

Ova vest bi mogla da pokrene šire razmišljanje o upotrebi potencijala starijih generacija u brizi o mlađima, dok istovremeno mogu uživati u koristima takvog aranžmana. Kako će se ova ideja razvijati u budućnosti, ostaje da se vidi.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: