Ove biljke su toliko smrtonosne da ih čuvaju u kavezima

Milan Petrović avatar

Otrovne biljke nisu samo nešto što raste u divljini, već se mogu naći i kod kuće, u vrtovima ili čak kao sobne biljke. Mnoge od njih su nezapažene zbog svoje lepote, ali imaju potencijalno smrtonosne toksine. Osim što mogu naškoditi ljudima i životinjama, neke biljke imaju toksičan efekat i na zemljište, poput rododendrona koji može izazvati halucinacije ako se med proizveden od njega konzumira u većim količinama. Pojedine biljke, poput Prunus laurocerasus, mogu biti opasne čak i prilikom obrezivanja, stvarajući cijanid gas.

Interesantno je da neke od najotrovnijih biljaka takođe imaju medicinsku primenu, poput drveta tise koje se koristi u tretmanu raka dojke. Iako su otrovne biljke nešto o čemu se malo zna, posebno u svakodnevnom životu, postoji mjesto gdje su one atrakcija – to je Otrovni vrt na posjedu zamka Alnvik u Nortamberlandu.

Ovaj neobični vrt je dom za više od sto ozloglašenih ubica – biljaka koje su kroz istoriju uzrokovale smrt i bolesti. Na samom ulazu u vrt posetiocima se daju stroga upozorenja o ne diranju, konzumiranju ili mirisanju biljaka, jer su one veoma opasne. Mnogi turisti rado posećuju ovaj vrt, uprkos upozorenjima, a najsmrtonosnija biljka u vrtu je Gimpi-gimpi, čiji dodir može biti fatalan.

Osim što je otvorio Otrovni vrt, vojvotkinja Džejn Persi je takođe uvrstila sekciju o biljkama koje se koriste za proizvodnju opojnih sredstava, kako bi edukovala javnost o posledicama zloupotrebe droga. Vrt Alnvik je postao jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Velikoj Britaniji, privlačeći pažnju svojim neobičnim sadržajem i fascinantnom istorijom.

Čudesan život dvorca Alnvik, koji je drugi najveći privatni zamak u Velikoj Britaniji, obuhvata i bogatu umetničku kolekciju i godišnje održavanje koje iznosi 1,5 miliona funti. Vojvoda Ralf Persi i vojvotkinja Džejn su uspeli da pretvore ovaj zamak u jedinstvenu turističku destinaciju koja privlači posetioce iz celog sveta.

Otrovne biljke su svuda oko nas, i važno je da budemo svesni njihove opasnosti i održavamo distancu prema njima. Iako su mnoge od njih prelepe na izgled, njihovi toksini ne smeju biti potcenjeni. Posete Otrovnom vrtu Alnvika mogu biti edukativne i fascinantne, ali potrebno je poštovati upozorenja i mere opreza kako bi se izbegle ozbiljne posledice.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: