Ovaj tajni dron može da leti danima bez punjenja (FOTO)

Milan Petrović avatar

Američko ratno zrakoplovstvo sve je bliže ostvarenju svoje vizije niskobudžetnih dronova za nadzor, s autonomnim dronom koji može letjeti duže od tri dana zaredom. Ovaj dron već obavlja letne misije na Bliskom istoku. Ultra Long-Endurance Tactical Reconnaissance Aircraft, poznat kao ULTRA, obavlja operacije u tišini sve dok američka Centralna komanda nije nehotice otkrila da se dron koristi na Bliskom istoku. Razvijen od strane tvrtke DZYNE Technologies u suradnji s Laboratorijem za istraživanje zrakoplovstva, ULTRA obećava revoluciju u nadzoru jer je puno jeftiniji od starih letjelica za nadzor. Ovaj dron može ostati u zraku 80 sati bez dopunjavanja goriva ili slijetanja i može nositi težinu do 181 kg. ULTRA je puno jeftiniji od starih letjelica za nadzor poput General Atomics MQ-9 Reaper, koji košta oko 30 milijuna dolara po komadu.

DZYNE Technologies bio je tajan u vezi s ovim programom do trenutka kada su fotografije dronova slučajno objavljene. Tvrtka je radila izravno s borcima na aktivne misije, rekao je izvršni direktor tvrtke Mat Mekkju. ULTRA je dizajniran slično jedrilici i može letjeti 80 sati bez zaustavljanja. Ovaj dron pomaže američkom ratnom zrakoplovstvu da poboljša svoje sustave nadzora i da bude u mogućnosti obavljati duže i preciznije letne misije.

Ova tehnološka dostignuća znače da američko ratno zrakoplovstvo može učinkovitije nadzirati područja od interesa i dobivati vrijedne informacije koje im pomažu u donošenju odluka. ULTRA dron predstavlja nova vrata u ovom području i može biti ključan alat za obavljanje različitih operacija širom svijeta.

Dron ULTRA je već uključen u misije na Bliskom istoku i pruža važne informacije američkim snagama na terenu. Može letjeti iznad područja od interesa bez potrebe za stalnim nadzorom i pruža precizne slike i informacije koje su ključne za donošenje odluka. Ovaj autonomni dron je rezultat napredne tehnologije i istraživanja u području bespilotnih letjelica.

Američko ratno zrakoplovstvo neprestano se trudi poboljšati svoje mogućnosti nadzora i osigurati da budu na vrhu tehnoloških inovacija. ULTRA dron predstavlja korak naprijed u tom smjeru i omogućuje američkim snagama da budu korak ispred u nadgledanju područja od interesa.

Dron ULTRA predstavlja nova vrata u tehnologiji nadzora i obećava poboljšati sposobnosti američkog ratnog zrakoplovstva. Njegova sposobnost letenja 80 sati bez dopunjavanja goriva čini ga idealnim alatom za obavljanje dugotrajnih misija s visokom preciznošću. Ovaj dron donosi novu razinu učinkovitosti i sigurnosti u operacijama nadzora i obavještajnih aktivnosti.

Dron ULTRA već se koristi na terenu i pruža dragocjene informacije američkim snagama. Njegova sposobnost dugotrajnog letenja čini ga idealnim za nadzor područja od interesa i pružanje važnih podataka za planiranje operacija. Američko ratno zrakoplovstvo planira integrirati ovaj dron u svoje sustave nadzora kako bi poboljšalo svoje operativne mogućnosti i omogućilo bolje informirane odluke.

Sve u svemu, dron ULTRA predstavlja revoluciju u području nadzora i obećava poboljšati sposobnosti američkog ratnog zrakoplovstva. Njegova autonomija i mogućnost dugotrajnog letenja čine ga idealnim alatom za obavljanje različitih operacija s visokom preciznošću. Ova tehnološka dostignuća pomažu američkim snagama da budu na vrhu u području nadzora i obavještajnih aktivnosti.

Milan Petrović avatar