Odluka o Dečanima nedovoljna, Priština da formira ZSO i poništi eksproprijaciju

Jovana Radić avatar

Bivsi grčki premijer i predstavnik Ujedinjene evropske levice (UEL) u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Aleksis Cipras, dao je danas govor na zasedanju tog tela u kome je istakao da sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o manastiru Visoki Dečani nije dovoljno za pristupanje Kosova Savetu Evrope. Cipras je naglasio da je potrebno ispuniti obaveze koje se odnose na eksproprijaciju i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). On je istakao da odlaganje pregovora može biti dobro za političke karijere, ali dovodi u pitanje živote ljudi i njihovu budućnost.

Cipras je naveo da je Kosovo konačno odlučilo da primeni odluke Ustavnog suda o manastiru Dečani, ali da to nije dovoljno za podršku pristupanju. On je istakao da je od primene odluke ustavnog suda došlo do ozbiljnih eskalacija, te da su potrebne akcije u vezi sa eksproprijacijom i formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Cipras se zalaže za mir, stabilnost i rast na Balkanu, ističući da nema lako rešenje za mir i da sve odluke imaju političku cenu.

On je upozorio da zamrznuti sukobi ne ostaju zauvek zamrznuti i da stabilnost ne može biti obezbeđena na apstraktnim obavezama ili lošim rešenjima. Cipras je naglasio da je potrebno pronaći zajednički diplomatski put za rešavanje razlika koji će štititi nacionalne interese. Pre tri nedelje, Cipras nije podržao prijem Kosova u Savet Evrope, naglašavajući da je neophodno da Priština formira ZSO i poništi odluku o eksproprijaciji srpske imovine.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope je večeras usvojila nacrt izveštaja izvestioca za Kosovo u SE Dore Bakojani, u kome se preporučuje prijem Kosova u Savet Evrope. Za prijem Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, dok je 29 bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano. Cipras je naglasio da je mir težak put, ali da je to jedini put ka zajedničkoj budućnosti i stabilnosti na Balkanu.

Jovana Radić avatar

Pročitajte takođe: