Izbegao sudar, pa umalo pokosio pešaka

Milan Petrović avatar

Na društvenim mrežama se večeras pojavio snimak bahatog vozača u beogradskom naselju Vojvode Vlahovića, koji je „za dlaku“ izbegao nesreću koja je mogla da ima smrtni ishod! Snimak je objavljen na instagram profilu „mojenaselje“ i prikazuje crveni automobil kako velikom brzinom ulazi u sporednu ulicu, bez kočenja, dok mu u susret ide drugo vozilo. Bahati vozač uspeva da izbegne nesreću tako što se popeo na trotoar sa desne strane, ali se na snimku vidi i pešak koji se kretao trotoarom sa leve strane i na vreme uspeva da se skloni u stranu.

U opisu snimka se ističe da bi bahati vozač trebalo da bude kažnjen zatvorom i trajnim oduzimanjem vozačke dozvole, jer da je poginuo pešak levo na snimku, posledice bi bile katastrofalne. U naselju je ograničenje brzine 30 km/h, ali očigledno da mnogi vozači ne poštuju ove propise i ugrožavaju živote drugih učesnika u saobraćaju svojim neodgovornim ponašanjem.

Bahato ponašanje u saobraćaju je postalo sve učestalije i zabrinjava sve više građana. Mnogi smatraju da su kazne za prekršaje u saobraćaju nedovoljno stroge i da vozači ne shvataju ozbiljnost svojih postupaka dok ne dođe do tragedija. Prema statistikama, sve veći broj nesreća u saobraćaju uzrokovano je prekoračenjem brzine, nepropisnim preticanjem i drugim bahatim ponašanjem vozača. Zbog toga je važno pojačati kontrolu i pooštriti kazne kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća i spasili životi.

Građani su pozvani da budu odgovorni u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise i da vode računa o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Vozači treba da vode računa o svojoj brzini, da ne koriste mobilne telefone tokom vožnje i da uvek budu svesni svoje odgovornosti za bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Takođe, važno je da se pešaci pridržavaju pravila i budu oprezni prilikom prelaska ulice, posebno u naseljima gde vozači ne poštuju ograničenje brzine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je najavilo da će pojačati kontrole saobraćaja i da će strožije kažnjavati bahate vozače koji ugrožavaju bezbednost u saobraćaju. Takođe, apeluje se na građane da prijave sve vozače koji se ne pridržavaju propisa i koji ugrožavaju bezbednost u saobraćaju kako bi se sprečile tragedije i sačuvali ljudski životi.

Ovaj slučaj bahatog vozača u beogradskom naselju Vojvode Vlahovića još jednom je podsetio javnost na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i odgovornog ponašanja u saobraćaju. Svako prekoračenje brzine, nepropisno preticanje ili korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje može imati fatalne posledice i zato je važno da se vozači ponašaju odgovorno i savesno za volanom.

Na kraju, treba naglasiti da bezbednost u saobraćaju treba da bude prioritet svih učesnika u saobraćaju i da je odgovornost svakog pojedinca da doprinese bezbednosti svih. Samo zajedničkim naporima možemo smanjiti broj saobraćajnih nesreća i spasiti ljudske živote. Zato je važno da svi budemo svesni svoje odgovornosti i da se pridržavamo saobraćajnih propisa kako bismo učinili naše puteve sigurnijim i bezbednijim za sve.

Milan Petrović avatar