Neko je posekao stoletna stabla i uništio pravi mali raj u naselju Loznica u Čačku, meštani žale za svojom oazom

Milan Petrović avatar

U čačanskom naselju Loznica, nedaleko od centra grada, nalazila se Rović česma, mesto koje je decenijama bilo omiljeno odmorište meštana. Međutim, nedavno je neko posekao stoletna stabla koja su činila stoletni drvored oko česme, uništivši tako oazu mira i tišine. Meštani su žalosni zbog gubitka ovog malog raja na zemlji.

Jedan od meštana ističe da od kada su posečena stabla, niko više ne dolazi do česme jer nema hlada koji su bagremi pružali. On je održavao taj prostor, a deca su se igrala oko česme. Leti su svi iz sela dolazili do česme da natoče hladne izvorske vode, ali sada je to nemoguće zbog uništene šume.

Još jedan meštanin je bio spreman da da deo svoje šume u zamenu za stabla bagrema oko česme, ali nažalost, to se nije desilo. Sa druge strane puta nalazi se još jedna česma, ali niko se ne seća njenog postojanja, jer je već dugo progutala gusta šuma. Međutim, drugi meštanin ističe da je to samo još jedan primer kako ljudi sami sebi mogu biti najveći neprijatelji, jer imaju dva izvora zdrave vode, ali su ih zapustili.

Meštani su zaboravili na Rović česmu i njen nekadašnji sjaj, a sada su svedoci uništenja jednog malog raja u njihovom naselju. Sve ovo nas tera da se zapitamo kako smo dozvolili da se ovako nešto dogodi i zašto dopuštamo da se prirodni blagoslovi zapuste i unište. Nadamo se da će ovaj slučaj poslužiti kao podsetnik svima da čuvamo i negujemo prirodu, jer jednom kada je izgubimo, možda nećemo imati priliku da je vratimo.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: