Ne razumem zašto SAD i Nemačka hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici

Milan Petrović avatar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Mostaru da ne razume zašto zemlje poput Nemačke i SAD žele usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN, jer smatra da to duboko deli narode na Balkanu i vraća ih u prošlost. Vučić se također osvrnuo na nacrt rezolucije o Srebrenici, ističući da umesto da razgovaramo o budućnosti, saradnji i privredi, vraćamo se u prošlost. On je naglasio da ne razume zašto neke zemlje žele usvajanje te rezolucije, ističući važnost pronalaska racionalnog izlaza. Također je naglasio da pred Međunarodnim sudom pravde nije utvrđeno da je Srbija odgovorna za navodni genocid u Srebrenici.

Vučić je istakao potrebu za više iskrenosti u budućnosti u odnosima u regionu, posebno u odnosima između Srba, Hrvata i Bošnjaka. On je naglasio da je tradicija da se lideri susreću na Sajmu u Mostaru te da je važno da svi zajedno napreduju i žive u miru. Predsednik Srbije je također poručio da će napadači na hrvatske novinare u Pančevu biti kažnjeni, ističući nedopustivost takvih dela.

Vučić je izrazio nadu da će se odnosi u regionu zasnivati na iskrenosti i saradnji kako bi se postigao napredak i prosperitet za sve narode na Balkanu. On je također naglasio važnost procesuiranja napadača na novinare te istakao da je imao kratak razgovor s hrvatskim premijerom Plenkovićem. Vučić je istakao važnost ispravljanja grešaka te popravljanja odnosa u regionu kako bi se ostvario mir, stabilnost i prosperitet za sve narode na Balkanu.

Milan Petrović avatar