Nabila Masrali o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine o dinaru: Najavićemo sastanak na vreme

Milan Petrović avatar

Portparolka EU Nabila Masrali izjavila je da još nije precizirano kada će biti održan novi sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine u vezi s upotrebom dinara na Kosovu, te da se ne može sa sigurnošću reći da li će tada biti postignut dogovor o tom pitanju.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je 4. aprila da su tokom poslednje runde dijaloga premošćene neke razlike između predloga dve strane i najavio ponovno nastavak razgovora na osnovu ideja EU za postizanje kompromisa.

Ova situacija odnosi se na problem upotrebe dinara na Kosovu, što predstavlja jedno od gorućih pitanja u dijalogu između Beograda i Prištine. EU se nada postizanju sporazuma i mirnom rešenju ovog problema kako bi se unapredio dijalog i stabilnost u regionu.

Trenutno nije tačno određeno kada će biti održan novi sastanak glavnih pregovarača, ali se očekuje da će se to desiti u skorijoj budućnosti kako bi se rešile sve nesuglasice i postigao kompromis koji će biti prihvatljiv za obe strane.

Dijalog između Beograda i Prištine od suštinskog je značaja za stabilnost i napredak Zapadnog Balkana, te se nadamo da će se uskoro postići rešenje koje će omogućiti miran suživot i prosperitet za sve građane regiona.

Ovim potezima EU pokazuje svoju posvećenost i podršku mirnom rešenju svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, te se nadamo da će dijalog biti uspešan i da će se postići sporazum koji će biti u interesu svih strana.

Kosovo je složena i osetljiva tema koja zahteva pažljivo vođenje dijaloga i pregovora kako bi se postiglo rešenje koje će biti održivo i dugoročno korisno za sve učesnike.

EU ima ključnu ulogu u posredovanju i podržavanju dijaloga između Beograda i Prištine, te se nadamo da će se uskoro postići pozitivni rezultati i napredak ka stabilnijoj i prosperitetnijoj budućnosti za sve na Balkanu.

Situacija je trenutno neizvesna, ali se nadamo da će postizanje dogovora o upotrebi dinara na Kosovu biti korak napred u ostvarenju mira i stabilnosti u regionu.

Pregovori između Beograda i Prištine naći će se pod budnim okom EU, koja će nastaviti da podržava proces mirnog rešavanja svih otvorenih pitanja i unapređenje dijaloga između dve strane.

Očekujemo da će se uskoro održati novi sastanak glavnih pregovarača i da će tada biti postignut dogovor koji će biti prihvaćen od strane obe strane, te omogućiti dalji napredak ka integraciji i stabilnosti regiona.

U ovoj fazi, ključno je da obe strane pokažu političku volju i spremnost za kompromis kako bi se postiglo održivo rešenje koje će biti u interesu svih građana Balkana.

EU ostaje posvećena podršci dijalogu između Beograda i Prištine i nadamo se da će se uskoro postići rešenje koje će omogućiti mir i stabilnost u regionu.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa, što potvrđuje važnost i značaj ovih pregovora za međunarodnu zajednicu i region Zapadnog Balkana.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: